Лучић: Дугорочно оснажити позицију жена из руралних подручја

Срна
Лучић: Дугорочно оснажити позицију жена из руралних подручја

САРАЈЕВО - Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић, поводом обиљежавања 15. октобра - Свјетског дана жена на селу, истакао је да је циљ дугорочно оснаживање позиције жена из руралних подручја.

Лучић је навео да је циљ информисање и охрабривање жена из руралних подручја да активније учествују у друштву и преузму водеће улоге у заједницама како би се подигла свијест јавности о њиховој важној, мада још недовољно признатој улози у друштву, саопштено је из Министарства за људска права и избјеглице у Савјету министара.

Он је напоменуо да се БиХ обавезала на спровођење међународних докумената који се баве питањима жена на селу, међу којима су Конвенција о елиминацији свих облика дискриминације жена у члану 14 и Пекиншка декларација и Платформа за акцију.

Према његовим ријечима, у неким срединама видљиви су помаци у унапређењу положаја жена на селу као резултат институционалног дјеловања и спровођења одређених пројеката који су као циљну групу имали жене у руралним срединама.

"Управо то показује да постоји простор за акцију и побољшање позиције жена у сеоским срединама", сматра Лучић.

Министарство за људска права и избјеглице у Савјету министара пружа подршку женама из осјетљивих категорија друштва /жртве насиља, жене које нису конкуренте на тржишту рада, необразоване жене, жене са вишечланом породицом, жене у стању социјалне потребе без икаквих примања, Ромкиње/, наведено је у саопштењу.

"То су жене које су пандемију ковида 19 дочекале у веома тешкој финансијској ситуацији, која је на њих видно утицала, не само економски него и психолошки", истакао је Лучић.

Он је додао да Министарство за људска права и избјеглице у сарадњи са Џендер центром Републике Српске и Џендер центром Федерације БиХ реализује Фигап два Програм 2018-2022. година, који је подржала агенција Сида из Шведске, а чија је вриједност 2,9 милиона КМ и чији је циљ побољшање положаја жена на селу.

Почетком 2021. године, Министарство је путем Агенције за равноправност полова БиХ подржало седам пројеката невладиних организација, у вриједности од 90.000 КМ који се односе на економско оснаживање жена.

Од тога се пет пројеката односило на подршку женама на селу и женама у сектору туризма и прехране, у укупном и износу од 60.000 КМ.

"Оквирни стратешки план руралног развоја БиХ /2018-2021/ препознаје проблем недовољне равноправности полова у пољопривредном сектору и предвиђа, као једну од мјера, подршку женама и младима у руралним областима, кроз намјенске мјере и грантове", истакао је Лучић.

Он је подсјетио да се жена на селу суочава са бројним изазовима којима најчешће није у стању да сама одговори.

"Зато је неопходно побољшати њен положај, посебно у сфери образовања, запошљавања, здравствене и социјалне заштите, становања, комуникације, правно економског статуса и насиља у породици", додао је Лучић.

Према његовим ријечима, већи дио незапосленог становништва у БиХ чине жене, а у сеоским срединама оне често нису ни регистроване, јер се не пријављују на евиденцију завода за запошљавање.

"Жене на селу у старијој животној доби најчеше немају пензију нити приходе и пријети им екстремно сиромаштво, иако раде исте послове као и мушкарци и додатно брину о домаћинству", истакао је Лучић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана