Лоша година за пчеларе: Меда нема ни за пчеле ни за купце

Данијела Бајић
Foto: Архива

БАЊАЛУКА - Иако Република Српска има изузетне потенцијале за бављење пчеларством, ризичном и нимало јефтином производњом, многи пчелари, нарочито на југу, приморани су да продају комплетна друштва јер више не могу зарадити довољно да би прехранили породицу.

Прошла година је за пчеларе била изузетно тешка, док ће ова за многе, кажу, бити још тежа, јер су пчеле, посебно у нижим предјелима, уз све остале проблеме, на ивици глади пошто паше скоро да нема.

Дугогодишњи пчелар из Требиња Радивоје Максимовић истакао је за “Глас Српске” да су све очи Херцеговаца упрте у планинску пашу, јер, како сада ствари стоје, произвођачи ове године неће добити ни теглу меда.

- Прољећна паша је била добро кренула. Међутим, услиједило је лоше вријеме, због чега су приноси изостали, док има предјела гдје су људи приморани да прихрањују пчеле - казао је Максимовић.

Додао је да пчеле сада пребацују у планине које је, такође, протеклих дана захватио град. Пчелари кажу да више не знају шта да раде, јер све поскупљује, док се цијена меда не мијења. 

- Увијек се упоређивао килограм квалитетног кајмака из мјешине који се креће око 40 марака са теглом меда која сада кошта углавном 25 марака. Сви трошкови из дана у дан скачу, а цијена меда се не мијења. Ако бисмо је дизали, тек онда ништа не бисмо продали с обзиром на то да је тржиште преплављено јефтинијим производима из увоза - казао је Максимовић.

Управо је то, истакао је он, разлог због којег многи дугогодишњи пчелари одустају од овог посла и прелазе на нешто друго, од чега ће моћи да прехране породицу. 

И на подручју поткозарске регије, према ријечима Ђуре Кунића, ова дјелатност претрпана је проблемима. 

- Подршка коју пчелари имају је веома мала, док је куповна моћ становништва све лошија. Примјера ради, тегла меда код нас је посљедњих година 20 марака, а ништа друго није задржало стару цијену -  рекао је Кунић и додао да је сада важно очувати само здравље пчела, које су изузетно важни опрашивачи за цвијеће, воће и поврће.

Предсједник Савеза удружења пчелара РС Дамир Барашин истакао је да су прве паше, прије свега багремова, завршене, док се приводе крају липа и кестен. 

- Имајући у виду промјене које су нас задесиле, поједини пчелари су већ пребацили пчеле у планине. Како ствари стоје, једино смо ливадском пашом задовољни, која за сада доста добро иде - казао је Барашин. 

Према његовим ријечима, старији пчелари лагано одустају, јер је све теже пчеларити на једном мјесту и самим тим мукотрпније доћи до озбиљнијих приноса који би могли да покрију трошкове.

ЦИКЛУСИ 

Пчелар из Билеће Блажо Вујовић казао је да меда неће бити те да су само лани, гледано у протеклих пет - шест година, имали мало приноса. 

- Једина ми је сада брига да пчеле имају шта да једу, јер се производња увијек кретала по циклусима. Зареда се по неколико добрих година, затим лоших и све тако укруг - рекао је Вујовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана