Љубав, слога и праштање у срцима вјерника

Анита Јанковић Речевић
Љубав, слога и праштање у срцима вјерника

БАЊАЛУКА - Српска православна црква и њени вјерници широм свијета у недјељу прослављају Васкрс, највећи хришћански празник, којим се слави васкрсење Исуса Христа и побједа живота над смрћу, што представља суштину хришћанске вјере.

Васкрсење Христово у недјељу ће најавити црквена звона широм Републике Српске, а са вјером у Бога многи ће се упутити у храмове, на молитве. Свечано и молитвено биће и у домовима вјерника, који ће највећи празник прославити у кругу породице и пријатеља, а њихова срца испуниће љубав, слога и праштање.

Васкрсењем из мртвих Исус Христ је побиједио смрт и свим људима од Адама и Еве, до посљедњег човјека на Земљи даровао вјечни живот.

Страдањем на крсту, када безгрешни Христос прима на себе гријехе цијелог људског рода, а потом и васкрсењем, када побјеђује смрт која је посљедица гријеха, уз истовремено обећање васкрсења свим људима, он доказује и показује да је Месија и Помазаник спасилац свих људи.

Да би Васкрс прославили достојанствено и грађани слабијег имовинског стања поједине локалне заједнице и привредници скромним донацијама обрадовале су бројне породице.

Општина Источни Стари Град, у сарадњи са Општинском организацијом Црвеног крста, обезбиједила је пакете за поједине категорије становништва, међу којима су пензионери, социјално угрожене категорије становништва и пољопривредни произвођачи.

На страници општине Источни Стари Град наведено је да ће уочи Васкрса, у наредним данима бити подијељени пакети у све четири мјесне заједнице општине, на Вучијој Луци, Хреши, Булозима и Требевићу.

Како би корисницима Народне кухиње у Власеници уљепшали предстојеће васкршње празнике, власенички Црвени крст и Центар за социјални рад организовали су на Велики четвртак свечани ручак, уз подршку начелника општине Мирослава Краљевића.

Секретар Општинске организације Црвеног крста Власеница Милица Краљевић навела је да су припремили топле оброке за 28 корисника кухиње те да су уз свечани ручак корисници добили месо, јаја и колаче да би Васкрс провели лијепо са својом породицом.

Вршилац дужности директора Центра за социјални рад Мара Ђурић истакла је да је ријеч о дугогодишњој традицији и да поред ручка дијеле пакете категоријама становништва којима је помоћ неопходна.

- Подијелили смо протеклих дана 60 прехрамбено-хигијенских пакета у којима се налазе по шкољка јаја, врећа брашна и остале животне намирнице - навела је Ђурићева.

Да би радост Васкрса осјетили и најмлађи, бројне предшколске установе организовале су радионице, а малишани из угљевичког вртића “Душко Радовић”, Дјечијег клуба “Пинокио” и тамошњи основци учествовали су у четвртак на градском тргу у Угљевику у радионици под називом “У сусрет Васкрсу бојама и маштом”. Дјеца су током цијелог дана шарала васкршња јаја и исцртавала васкршње мотиве на папирној ролни дугој 50 метара.  

Честитке

Предсједник Српске Милорад Додик је у васкршњој честитки нагласио да је Христово васкрсење промијенило историју људског рода.

- Човјек је кроз васкрслог Христа задобио наду и постао саучесник у побједи добра над злом. Посебно то разумијемо ми на овом страдалном простору, у Републици Српској, Србији и гдје год да наш поносни народ живи. Христос васкрсе - Ваистину васкрсе! - наведено је у честитки.

Предсједавајући Дома народа Парламента БиХ Никола Шпирић честитао је Васкрс свим православним вјерницима, уз жељу да празник дочекају и обиљеже у миру, добром здрављу и радости.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана