Љубав према животињама тјера страх

Јана Кезић
Љубав према животињама тјера страх

БАЊАЛУКА - За све који желе да се окушају у коњичком спорту најбитније је да себичност и самовољу оставе код куће, јер потпуно прилагођавање овој племенитој животињи води ка чарима уживања у јахању.

Поручили су ово за “Глас Српске” из коњичких клубова у Српској, истичући да за овим спортом, који спада и у категорију олимпијских, у посљедње вријеме влада велико интересовање. Да би уопште неко почео да се бави коњичким спортом, стручњаци кажу да је прво потребна љубав према животињама, јер је коњ снажан и сјајан медијатор за покретање свих ресурса код човјека. Овај спорт од других се издваја још и по томе што је доступан током читаве године, гдје свако годишње доба има своје предности и чари.

У Коњичком клубу “Арион” из Градишке су потврдили да су грађани заинтересовани за ову врсту спорта.

- Јахање највише мами дјецу узраста од осам па до неких 16 година, а с обзиром на то да смо клуб скоро отворили тренутно располажемо са два коња - рекли су у “Ариону”.

Истакли су да се коњима сваки дан мора пружати огромна пажња, јер им је потребно обезбиједити одговарајућу храну, редовно чишћење, тимарење, а с њима се стално мора радити да би били у форми и да се не би плашили.

- Обично сви имају страх од првог сусрета са животињом, али брзо се то превазиђе, јер су коњи добре животиње упркос својој величини -  рекли су у “Ариону”.

Бојан Угрен из србачког Коњичког клуба “Y” каже да без везе између човјека и коња не вриједи уопште говорити о коњичком спорту, то једноставно неко у себи има или нема, не може се стећи.

- Људи или су веома заинтересовани за овај спорт или су тотално незаинтересовани, ту средине нема - рекао је Угрен.

Додао је да у клубу располажу са два коња, а да највеће интересовање влада за школу јахања, као и за рекреативно јахање.

- Нешто мање интересовање је за спортско јахање, а искуство је показало да  интересовање за коњичким спортом престаје негдје са завршетком средње школе, јер тада кандидати почињу да раде или студирају - рекао је Угрен.

Већина људи приликом првог сусрета са овом племенитом животињом буде поприлично укочена, али се страх убрзо превазиђе.

- Данас је сусрет са коњем многима нешто ново и то искуство се не може успоредити са нечим другим. Неискусном јахачу јавља се страх када коњ почиње да се креће, јер се плаше да неће моћи контролисати ситуацију - рекли су у клубу “Y”.

Припреме 

Бојан Угрен истиче да коњи захтијевају три оброка дневно и потпуну његу.

- Припреме за један час почињу тако што коњ треба да буде чист, оседлан, зауздан, а потом треба и да прошета  - рекао је он, додајући да час обично траје 45 минута, а цијена је 20 марака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана