Љепојевић: Дејтонски споразум да уђе у сваку кућу

Срна
Foto: Срна

ПРЊАВОР - Предсједник Удружења грађана "Политиколог" из Бањалуке Милан Љепојевић рекао је да је потписивањем Дејтонског мировног споразума на данашњи дан у Паризу прије 26 година Република Српска међународно верификована и да је зато значајно да свака кућа има примјерак овог документа, да се зна шта је у њему и његовим анексима написано.

Љепојевић је изјавио новинарима у Прњавору, гдје је "Политиколог" уприличио промоцију кампање "Дејтонски споразум у свакој породици у Републици Српској", да је акција покренута прошле године поводом 25 година од потписивања Дејтона.

"Метафорички сам рекао да нам је циљ да Дејтонски споразум буде у свакој кући, као што је то црквени календар који има свака православна породица. Када се погледа Општи оквирни споразум за мир у БиХ, то је 11 чланова на четири странице које се прочитају за пет-шест минута, тако да је врло просто и једноставно, а код нас је од тога створена фама", истакао је Љепојевић.

Осим Дејтонског споразума, штампан је и Анекс четири који је Устав БиХ и Анекс 10 којим се уводи високи представник, појаснио је Љепојевић.

Љепојевић је истакао да је кампања, прије Прњавора, спроведена на подручју Бањалуке, Источног Сарајева и Требиња, као и да је штампано 50.000 примјерака, док по процјенама у Републици Српској има око 350.000 породица.

Предсједник Клуба осталих народа у Вијећу народа Републике Српске Франц Сошња рекао је да је раније било предвиђено да посјете само велике регионалне центре, али да су због пандемије вируса корона, која је успорила активности, и на позив потпредсједника Вијећа народа Александре Далшашо Лепир, данас дошли у Прњавор.

"Циљ нам је да свака породица добије у руке Дејтонски споразум, односно да виде чиме нас варају и тумаче они који га нису прочитали или причају оно што тамо не пише. Циљ је да народ сазна истину", рекао је Сошња.

Професор Универзитета у Бањалуци Саша Мићин рекао је да је кампања УГ "Политиколог" жестока борба за истину због разних тумачења Дејтонског споразума која служе за константни атак на Републику Српску.

"Желимо да велики круг људи схвати у суштини у каквој ситуацији се налази Република Српска и борба за њена права која су јој одузета у протекли 15-20 година. Циљ је да људи сами донесу одлуку, да сами процијене шта ту пише и шта то значи", изјавио је Мићин.

Предсједник Општинског одбора СНСД-а у Прњавору Дарко Томаш рекао је да је идеја Удружења "Политиколог" да текст Дејтонског споразума дође до сваке куће и човјека у Републици Српској за сваку похвалу.

Он је позивао све политичке субјекте из Прњавора и Републике Српске да се укључе у подјелу текста овог споразума грађанима.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана