Љекари на УКЦ РС спасили трудницу, на свијет донијела близанце

ГС
Љекари на УКЦ РС спасили трудницу, на свијет донијела близанце

БАЊАЛУКА - Љекари Универзитетског клиничког центра (УКЦ) Републике Српске спасили су трудницу којој су у 25. недјељи трудноће отказала плућа, а она је на свијет донијела близанце, саопштено је из ове здравствене установе.

- Захваљајући мултидисциплинарном приступу, стручности и вјештинама наших медицинских професионалаца, те опремљености наше установе спашена су три живота у УКЦ Републике Српске. Ријеч је о трудници која је упјешно опорављена од тешког отказивања плућа, те је на свијет у 32. недјељи трудноће донијела близанце - саопштено је из УКЦ РС.

Додају да су трудници у 25. недјељи трудноће отказала плућа, те да је хитно збринута у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране.

- У животу је била одржавана захваљујући механичкој вентилацији, након чега је због комплексности њеног општег стања прикључена на ВВ ЕЦМО апарат ( веновенска екстракорпорална мембранска оксигенација) – “вјештачка плућа”. Важно је нагласити да су у медицинској литератури изузетно ријетко описани овакви случајеви - наводе у саопштењу.

Додају да је након 14 дана лијечења у Клиници интензивне медицине за нехируршке гране и потпуног опоравка труднице, лијечење и брига о њој су настављени у Клиници за гинекологију и акушерство.

- Захваљујући нашим гинеколозима на свијет су успјешно дошле двије пријевремено рођене бебе о којима су наставили да брину наши педијатри интензивисти и педијатри неонаталози - стоји у саопштењу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана