Љекари на КЦУС-у извели изузетно тешку операцију и спасили дијете које је доживјело мождани удар

Кликс
Foto: кликс

У Клиничком центру Универзитета у Сарајеву (КЦУС) почетком овог мјесеца реализована је прва механичка тромбектомија код петогодишњег дјетета са можданим ударом.

Пацијент је примљен на Педијатријску клинику у тешком здравственом стању, а тренутно се опоравља на Неуропедијатријском одјелу.

Према ријечима проф. др. Сандре Вегар Зубовић, директорице дијагностичких дициплина хитни преглед мозга магнетном резонанцом је указао на зачепљење базиларне артерије са животно угрожавајућом инфаркцијом можданог стабла на шта је указивало и тешко клиничко стање пацијента са одузетошћу, губитком координације покрета и отежаним гутањем.

"Због знакова можданог удара од стране мултидисциплинарног тима састављеног од педијатара и неуроинтервентних радиолога установљена је индикација за механичку тромбектомију за коју је КЦУС као установа терцијарног нивоа кадровски и технички капацитиран. Тим неуроинтервентних радиолога Клинике за радиологију, уз сарадњу са анестезиолозима, је ову процедуру у кратком временском року након успостављања дијагнозе успјешно извео чиме је дошло до тренутног побољшања клиничке слике дјетета и повлачења симптома", нагласила је проф. др. Вегар Зубовић.

Тим неуроинтервентних радиолога Клинике за радиологију КЦУС наводи да је према њиховом претраживању доступне литературе до сада у свијету публиковано само 16 приказа извођења механичке тромбектомије у овој животној доби.Проф. др. Себија Изетбеговић, генерална директорица КЦУС истиче да је процедура механичке екстракције крвног угрушка из базиларне артерије, минимално инвазивним приступом, омогућила да се избјегне неминовни настанак тешких посљедица коју зачепљење базиларне артерије носи у смислу трајног инвалидитета, па и смртног исхода.

"Сви смо поносни на медицински тим који је успјешно урадио механичку тромбектомију код петогодишњег дјетета, што представља ријеткост и у свјетској медицини. Ово је резултат преданог рада наших запосленика. Пуно тога смо урадили у протеклих шест година, у смислу едуковања кадра и набавке потребне опреме. Захваљујући томе примјењујемо најсавременије протоколе у лијечењу у шта спада и лијечење овог малог пацијента. Његов опоравак наставља се на Педијатријској клиници", изјавила је проф. др. Изетбеговић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана