Љекари из Словеније и УКЦ Српске одржали семинар о роботској хирургији

Срна
Љекари из Словеније и УКЦ Српске одржали семинар о роботској хирургији

БАЊАЛУКА - Роботска хирургија више није будућност већ садашњост савремене медицине. Препознали су то и на УКЦ Републике Српске и тим поводом данас је одржан семинар о роботској хирургији. Најновије методе у овој области, које се успјешно примјењују у Европи, представили су стручњаци из Љубљане.

Роботска хирургија подразумијева минимално инвазивну технику, процедуру које се изводи кроз мале резове, а пацијентима омогућава лакши опоравак, истиче шеф Одјела за езофагогастричну хирургију на УКЦ-у Љубљана, Примож Север.

- У УКЦ-у Љубљана, хирургија уз помоћ робота изводи се од 2020. године. Ова метода омогућава хирурзима да изводе многе врсте сложених процедура са више прецизности, флексибилности и контроле - каже шеф Одјела за колоректалну хирургију, УКЦ Љубљана, Јан Гросек.

Ово је прилика да се трасира пут за роботску хирургију, те да кроз предавања становништво и наше медицинско особље упознамо са роботском хирургијом тј. како се изводи, и које су предности исте, истиче начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију УКЦ-а Српске, Зоран Алексић.

- Ово је тек почетак. имали смо прилику да видимо њихове мануелне вјештине током операције које ми нисмо до сада видјели у операционим салама. У сваком случају настављамо са сарадњом и едукацијом из области минимално инвазивне хирургије - рекао је Алексић.

Ово још један велики успјех УКЦ Републике Српске који показује да је установа од струке и науке, нагласио је директор УКЦ Српске Владо Ђајић.

- Данас причамо о нечему што је била мисаона именица и што још није заживјело, а то је роботска хирургија која представља врх хирургије. Као што смо све о чему смо причали и остварили, ја се надам да ће и ова хирургија заживјети. Дајемо све од себе да нашим пацијентима омогућимо и дијагностику и терапију какву имају највећи и најпрестижнији медицински центри - рекао је Ђајић.

Операција уз роботску асистенцију доноси значајне предности како за хирурга тако и за пацијента. А то су могућност рада на тешко доступним, малим и уским подручјима, више спретности и прецизности приликом операције, мањи ожиљци и мањи губитак крви, те краћи боравак пацијента у болници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 24 бебе
Рођене 24 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана