Љекари апелују на родитеље да дјецу вакцинишу против ХПВ-а

Д. Б.
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Под изговорима да ће научити дјецу да користе презервативе, да неће дозволити рано ступање у интимне односе и слично многи родитељи избјегавају да своје малишане вакцинишу против хуманог папилома вируса (ХПВ), главног узрока настанка рака грлића материце, од којег све чешће оболијевају младе жене, чак и оне старости 20 година.

Како би подигли свијест младих, али и њихових родитеља о значају ХПВ вакцине, јуче је у Бањалуци одржан интерактивни едукативни догађај под називом “Све што треба да знате о ХПВ имунизацији”. 

Супспецијалиста епидемиологије незаразних болести у Дому здравља Бањалука Радмила Стевандић Беговић истакла је да догађаји попут овог имају за циљ да разбију теорију завјере која влада у нашем друштву када је ријеч о ХПВ вакцини, а која је, како појашњава, ефикасна, безбједна и бесплатна за дјецу до 15 година.

- ХПВ вакцина је прва препоручена доза, која штити од малигних болести, не само од карцинома грлића материце, који је по учесталости доста велики, већ штити и од других сличних болести о којима се много мање прича. То су карциноми орофарингеалне и аногениталне регије, који су такође посљедица инфекције ових вируса - казала је Стевандић Беговић.

Специјалиста гинекологије и опстетриције у бањалучкој Специјалистичкој гинеколошкој амбуланти “Либра С” Бањалука Ивес Шиндрак рекла је да влада епидемија ХПВ вируса.

- Без обзира на превентивне прегледе које радимо, односно папа и скрининг тест, број обољелих од карцинома грлића је и даље значајно велики - казала је Шиндракова.

Додала је да је јако тешко објаснити родитељима малољетника да треба да вакцинишу дијете против полно преносиве болести, јер из њиховог угла то дјелује далеко. 

- Чињеница је да дјеца врло рано ступају у полне односе и то са неких 15 година - рекла је Шиндракова која свим родитељима нуди бесплатно савјетовање.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана