Литургија и полагање цвијећа поводом годишњице страдања Слободана Стојановића

Срна
Литургија и полагање цвијећа поводом годишњице страдања Слободана Стојановића

ЗВОРНИК- У Храму Светог ђакона Авакума у Дрињачи код Зворника данас ће бити служена литургија поводом страдања једног од новомученика Епархије зворничко-тузланске дванаестогодишњег Слободана Стојановића, кога су 1992. године убили припадници такозване Армије БиХ.

Дванаестогодишњег Слободана Стојановића убила је у јулу 1992. године у насељу Каменица код Зворника Елфета Весели, припадник Диверзантског вода Команде здружених јединица Липље и Каменица такозване Армије БиХ.

Слободан Стојановић је страдао када се, након што је избјегао са родитељима, вратио у своје село Каменицу да одвеже пса који је у дворишту остао везан. Слободан се више никад није вратио.

Његово тијело пронађено је у јами у засеоку Бајрићи у Новом Селу код Зворника, а идентификован је ДНК анализом, након чега је сахрањен на гробљу у Дрињачи.

Према налазима патолога Зорана Станковића, дијете је свирепо убијено, стомак му је био пререзан у облику крста и имао је видне повреде главе.

За ово свирепо убиство у првостепеном поступку осуђена је Елфета Весели на десет година затвора, да би другостепеном пресудом, која је изречена децембра 2019. године, Апелационо веће суда БиХ повећало казну на 13 година.

Према подацима Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, по избијању грађанског рата Елфета Весели придружила се јединици Насера Орића, учествујући у диверзантским акцијама муслиманских снага у Подрињу.

Након грађанског рата отишла је у Швајцарску гдје је провела 20 година, избјегавајући правду.

Након литургије, која ће бити служена од деветчасова и ломљења славског колача, на мјесном гробљу у Дрињачи биће положено цвијеће и вијенци на гробно мјесто Светог новомученика Слободана Стојановића Доњокаменичког.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана