Листа најопаснијих европских држава: Ево гдје се налази БиХ

ГС
Листа најопаснијих европских држава: Ево гдје се налази БиХ

Истраживачка компанија “Нумбео” објавила је податке везане за пораст насиља у Европи и свијету и открила које земље су најсигурније и гдје се БиХ налази на овој листи.

Неколико критеријума је одлучивало о поретку. Осим реално мјерљиве стопе криминала, у обзир се узимају и субјективне перцепције. Ту је ријеч о бризи о провалама, крађама или нападима, а на рангирање су утицале и корупција и мито.

Према објављеним резултатима, Француска је најопаснија земља у Европи. Слиједе Бјелорусија, Белгија, Шведска и Италија, а “топ 10” допуњују Велика Британија, Украјина, Грчка, Ирска и Молдавија. На потпуно другом крају спектра, посебно сигурним земљама сматрају се Словенија, Естонија, Монако и Швајцарска.

Србија је рангирана на 17. мјесто, иза Русије, а испред Њемачке. Опасније од Србије сматрају се Албанија (11. мјесто), Босна и Херцеговина (12), Северна Македонија (13), тзв. Косово (14) и Малта (15).

Бугарска је 19. мјесту, Црна Гора на 21, Мађарска на 24, Румунија на 26, Хрватска на 36…

Што се тиче листе најопаснијих земаља на свијету, Венезуела је на првом мјесту.

Папуа Нова Гвинеја, Авганистан, Хаити и Јужна Африка такође су веома несигурни, а најсигурнија земља на планети је Катар, преноси Блиц.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана