Липицанери са Ергеле Вучјак пронашли нове власнике

СРНА
Липицанери са Ергеле Вучјак пронашли нове власнике

ПРЊАВОР - На данашњој лицитацији на Ергели "Вучијак" у Прњавору продато је пет од укупно шест понуђених липицанера и један радни коњ.

Већина грла чија је почетна цијена износила од 1.200 до 3.900 КМ новог власника добиле су у Србији.

Петар Живковић из мачванског Прњавора код Шапца чија породица традиционално већ више од стотину година држи коње купио је ждријебе и једног одраслог пастува.

- Још је мој прадеда на имању држао коње, а та љубав се после преко деде и оца пренела и на мене. Посљедњих десетак година посећујем Ергелу у Прњавору и присуствујем лицитацијама, откупљујем нова грла, уживам док радим с њима. Надам се да ћу исту љубав успети пренети и на моју децу - навео је Живковић.

Он је напоменуо да држањем коња настоји очувати дио прошлости и сјећање на вријеме када су коњи били основно превозно средство и помоћу њих се обрађивала земља.

Вршилац дужности директора Ергеле "Вучијак" Ранко Грубешић оцијенио је лицитацију као успјешну.

- Код нас су данас били људи који коње купују широм регије и одлично знају да су наша грла чистокрвни липицанери који имају добар темперамент и пасмину. Средства која смо успјели добити овом продајом искористићемо за редовно одржавање ергеле - рекао је Грубешић Срни.

За једног липицанера који данас није продат нова лицитација би требала бити одржана у августу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана