Тако је писао Лимун Папић, десетка спортског новинарства! (VIDEO, FOTO)

Глас Српске
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА - Књига “Тако је писао Лимун Папић” аутора Татјане Папић-Џакула и Жељка Тице промовисана је вечерас у Спортској дворани “Борик”.

Дугогодишњи уредник спортске рубрике и новинар "Гласа" Лимун Папић је више од 50 година писао о највећим успјесима бањалучког спорта. Управо својим текстовима оставио је неизбрисив траг. Чланци о тим подвизима, али и симпатичне приче и догодовштине кроз које су пролазили спортисти, чине главни садржај књиге.

A person sitting at a table with a picture of a personDescription automatically generated

За аутора Татјану Папић Џакула промоција је била веома емотивна. Са сузама се захвалила свима који су дошли.

A group of people in a roomDescription automatically generated

- Сви ви сте вечерас дио породице Папић. Мој отац би био поносан кад би ово видио - истакла је Татјана.

Коаутор Жељко Тица је дуги низ година сарађивао са Лимуном Папићем и од њега научио све оно најбоље у новинарском послу.

- Фудбалске легенде Меси, Марадона, сви они најбољи носили су број 10 на леђима. Лимун Папић је био десетка спортског новинарства, јединствен и непоновљив. Сјајан новинар, још бољи пријатељ и човјек. Свима је имао лијепу ријеч. Књиге сам почео да пишем на његов наговор. А на првој књизи ме је потписао иако нисам написао ни слово, а у посвети је пожелио да наставим с писањем. И ето, ово је 20 књига и драго ми је кад вас све видим јер је ово доказ да нисте заборавили Лимуна Папића. Захваљујем  се свима који су помогли да ова књига изађе, а посебно издавачу Гласу Српске и Невену Копањи који је на првом састанку одмах рекао да је све завршено и да ће нам помоћи - истакао је Жељко Тица који је истакао да је Бањалука нажалост заборавила своје спортске легенде и да је потребно само мало труда и воље да се подсјети на највеће успјехе.

A table with books and a few books on itDescription automatically generated

Легендарна кошаркашица Слађана Голић је од Лимуна Папића добила текст “Ходајући споменик”. И управо је њено обраћање било најемотивније.

- Први пут сам у дворану Борик ушла 1977. године. Већ 1980. играли смо против селекције Југославије која се спремала за Европско првенство. Лимун ми је пришао након меча и рекао да ако наставим да овако играм и тренирам да ћу се брзо наћи у репрезентацији. Тако је и било. Храбрио нас је савјетима а када је критиковао радио је то на начин да му нико није замјерио - присјетила се Слађана.

A group of people sitting in a roomDescription automatically generated

Лимун Папић је био енциклопедија бањалучког спорта. Током више од 50 година рада је скупљао архиву и испратио све највеће успјехе. Рецензент Бране Божић је бираним ријечима говорио о доајену спортског новинарства.

- Када смо основали Удружење новинара, било је некако природно да број један добије управо Лимун. Једноставно тај господски став, сјајни текстови и другарски однос су били нешто по чему се издвајао. Моне је био јединствен и млади новинари би требали да се угледају на њега - поручио је Божић.

Two women hugging each otherDescription automatically generated

Ова промоција је и дио обиљежавања 50 година Спортске дворане „Борик“, а управо је Лимун Папић био члан организацијског одбора за њену изградњу. 

- Спортска дворана Борик прославља пола вијека, а управо је господин Папић био један од иницијатора за њену изградњу. Често је истицао да је ово бањалучки Храм спорта и да се трудимо да сваке године буде све бољи. Изузетно нам је драго што је ова промоција организована у нашој дворани и у склопу прославе јубилеја - истакао је директор Спортског центра Борик Ненад Талић.

Лимун Папић није био само одличан уредник, већ и ментор бројним младим новинарима. Његове савјете и даље памте.

- Лимун Папић је оставио неизбрисив траг у спортском новинарству Републике Српске. Није било колеге који је почињао да ради у "Гласу", а да наш Моне за њега није имао савјет. Уз то био је један од иницијатора бројних манифестација и акција које и данас трају попут Избора Десет најбољих спортиста Републике Српске и доживјеће 70. издање. То показују какву је визију имао, а Глас Српске је поносан што је издавач и што се на овај начин одужио свом Мони, рекао је уредник спортске рубрике "Гласа Српске" Дарко Драгичевић.

Простор у којем је одржана промоција био је препун бивших и садашњих спортиста, спортских радника, јавних личности, бивших радника Гласа и најбољи су доказ какав је траг иза себе оставио Лимун Папић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана