"Лицидерско срце" окупиће 1.200 дјеце из 15 земаља

Г.С.
"Лицидерско срце" окупиће 1.200 дјеце из 15 земаља

БЕОГРАД - Фестивал фолклора "Лицидерско срце", који ће бити одржан од 15. до 19. августа, окупиће 1.200 дјеце из 15 земаља која ће наступити у Ужицу, Вишеграду и на Златибору, најављено је из Туристичке организације Србије.

Потпредсједник Организационог одбора Фестивала Ивана Цветковић истакла је на конференцији за новинаре у Београду да ће овогодишња манифестација бити рекордна по броју учесника.


"Овогодишњи фестивал биће рекордан по броју учесника и понудиће мноштво пратећих садржаја, како за учеснике, тако и за публику. Манифестација је у знаку броја 15. Ово је 15. фестивал, почиње 15. августа и учествује 15 земаља", истакла је Цветковићева.

Према њеним ријечима, Фестивал је специфичан и по томе што се паралелно одржава на три локације у двије државе, тако да је истовремено и прекогранична и међународна манифестација.

Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић рекао је да "Лицидерско срце" заузима посебно мјесту у програму рада Представништва које је од почетка укључено у организацију ове манифестације.

Он је објаснио да Представништво подржава манифестацију првенствено због чињенице да је фестивал посвећен дјеци од осам до 14 година, што је гаранција да је ријеч о правом пројекту који је у функцији очувања српског идентитета, културе и традиције на овим просторима.

"То је пројекат који промовише и нашу привреду и туристичке потенцијале, те размјењује нашу културу, традицију и обичаје са учесницима који долазе из цијелог свијета. Ово је пројекат који даје резултате на дуже стазе, јер су учесници млади који ће када одрасту учествовати у креирању свих политика у функцији очувања нашег идентитета", рекао је Цицовић.

Представник општине Вишеград Јована Боровчанин Ђуревић рекла је да су у Вишеграду почаствовани чињеницом да ће 12. пут бити домаћин фестивала који промовише младост, игру, љепоту, дјечији осмијех, али и разноликост ношњи из цијелог свијета.

Она је навела да Вишеград има много тога да понуди учесницима, али и гостима манифестације, додајући да је туристички комплекс Андрићград, који је захваљујући прослављеном српском режисеру Емиру Кустурици никао на ушћу Рзава у Дрину, бисер туризма, али и савршена позорница за фестивалске концерте попут "Лицидерског срца".

"Срећни смо и поносни што ћемо угостити нове младе другаре, чуваре традиције који своје земље промовишу свуда, па и у Вишеграду. Учесници ће моћи да се упознају са бројним љепотама Вишеграда као што је ријека Дрина којом ће моћи да се провозају бродовима и да се упознају са културним и историјским знаменитостима којима наша општина располаже", рекла је Ђуревићева.

Она је истакла да Фестивал има изузетан значај у повезивању народа са једне и друге стране Дрине и да се његовим одржавањем брише граница.

"Имаћемо прилику да очувамо и прикажемо наш национални идентитет који нам је у овим бурним временима изузетно битан, да сачувамо традицију српског народа и да се нашим гостима представимо у најљепшем свјетлу", рекла је Ђуревићева.

Представници Туристичке организације Србије, града Ужице и Туристичке организације Златибор поручили су да су почаствовани што ће својим ангажманом допринијети одржавању фестивала који окупља и повезује младе из цијелог свијета.

На оводишњем "Лицидерском срцу" Републику Српску представљаће културно-умјетничка друштва "Пискавица" из Бањалуке, "Фоча", те "Српски соко" и "Бикавац" из Вишеграда.

Манифестацију организује ужичко Удружење "Ера" у сарадњи са Представништвом Републике Српске у Србији, градовима Ужицем и Вишеградом, те Туристичком организацијом Златибора.   

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана