Лазић: Спомен-обиљежје на Kазанима неадекватно без броја српских жртава

Срна
Лазић: Спомен-обиљежје на Kазанима неадекватно без броја српских жртава

БАНЈАЛУКА - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић сматра да спомен обиљежје убијеним Србима на Казанима није подигнуто на адекватан начин, јер на њему није наведено колико је тачно Срба убијено и ко су извршиоци злочина.

Лазић каже да ово спомен обиљежје није подигнуто у складу са обичајима и традицијом српског народа, јер на њему нема православног крста и ћириличног писма.

Он је рекао  да породице погинулих и несталих из Републике Српске никада неће одустати од постављања спомен-плоча убијеним Србима на простору Федерације БиХ (ФБиХ).

Лазић је навео да су у неким мјестима у ФБиХ успјели да поставе спомен-плоче, али и даље има доста мјеста гђе од федералних, кантоналних и општинских власти нису добили сагласност за њихово постављање.

“Није удовољено више пута поновљеном захтјеву Републичке организације за постављање спомен-плоче убијеним припадницима ЈНА у Сарајеву у Добровољачкој улици, Тузланској колони, гробљу 'Лав'”, истакао је Лазић.

Он је подсјетио да су спомен-плоче убијеним Србима постављене у ФБиХ у Гостовићима, Јелачићима, Гламочу-Камен, Јајцу, те у Новом Граду код Оџака.

Лазић је навео да су скрнављене спомен-плоче убијеним Србима подигнуте на Црном врху код Зворника, у Гостовићима код Завидовића, те у Јелачићима код Кладња.

Он је напоменуо да, за разлику од ФБиХ, у Републици Српској има доста спомен-плоча страдалим Бошњацима за чије постављање општинске власти нису тражиле некакву посебну сагласност и те плоче нико не скрнави и не руши.

Лазић је подсјетио да је Републичка организација још 2007. године покренула иницијативу да се у ФБиХ подигну спомен-плоче на мјестима гђе је у протеклом рату било масовно страдање Срба.

На Казанима, подручју Старог Града у Сарајеву, данас је откривено спомен-обиљежје посвећено убијеним сарајевским Србима током 1992. и 1993. године.

Бошњачки политичари Сарајева готово три деценије скривају тачан број убијених Срба из овог града, који су одведени из својих домова у ратним годинама и убијени на Требевићу на локалитету Казани, па бачени у неку од јама.

Званично је пронађено око 30 лешева док се сумња да је у јаме на Требевићу од 1992. до 1995. године бачено више од стотину тијела убијених Срба из Сарајева.

Процес тражења тијела никада није спроведен до краја.

Убиства Срба су вршили припадници 10. брдске бригаде такозване Армије БиХ, којом је командовао предратни сарајевски криминалац Мушан Топаловић звани Цацо.

Срби су довођени изнад јаме гђе су убијани ватреним и хладним оружјем, након чега су њихова тијела бацана у јаму. За злочине на Казанима, на казне од 10 мјесеци до шест година затвора, до сада је осуђено 14 војника такозване Армије Републике БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана