Лазић: Процес тражења несталих лица вратити у надлежност Српске

Срна
Лазић: Процес тражења несталих лица вратити у надлежност Српске

БАЊАЛУКА - Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић изјавио је да породице погинулих и несталих из Српске неће одустати од захтјева да се процес тражења несталих врати у надлежност институција Републике Српске.

Он је нагласио да у том погледу имају подршку највиших званичника Републике Српске.

"Процес тражења несталих лица српске националности у потпуном је застоју од формирања Института за нестала лица БиХ 2008. године. Тражимо да се Институт у потпуности реформише или у супротном да се овај процес врати у надлежност Републици Српској", рекао је Лазић за Срну.

Коментаришући чињеницу да важећи тендер Тужилаштва БиХ за ексхумацију истиче данас, а још није расписан позив за нову набавку, чиме се понављају пропусти на које су ревизори упозоравали у посљедњих пет година, Лазић је рекао да Институт за нестала лица БиХ опструише ексхумације и идентификације српских жртава рата.

"Тужилаштво БиХ не издаје наредбе за ексхумације на локацијама за које се претпоставља да се налазе српске жртве рата, а таквих је велики број на Возући и Озрену гдје су муџахедини током протеклог рата починили стравичне злочине над српским војницима и цивилима", истакао је Лазић.

Он је рекао да Република Српска још потражује 1.652 погинула српска борца и цивила у протеклом рату, док се у три спомен костурнице у Бањалуци, Невесињу и Миљевићима налази 650 ексхумираних и неидентификованих посмртних остатака.

Тужилаштво БиХ је низ година занемаривало законску обавезу да услуге ексхумације спроводи прописаним начином по Закону о јавним набавкама.

Умјесто да услуге ексхумације набавља кроз Анекс два Закона о јавним набавкама, Тужилаштво БиХ је ранијих година користило директне споразуме, на шта је годишње трошило више од 300.000 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана