Лазар Ангелков, субспецијалиста кардиологије у бијељинској Болници “Свети врачеви”: Корона удара и на срца младих

Милијана Латиновић
Лазар Ангелков, субспецијалиста кардиологије у бијељинској Болници “Свети врачеви”: Корона удара и на срца младих

Кардиоваскуларне болести постају неинфективна епидемија и захватају све већи број становника.

- Нажалост, све је више младих после пандемије вируса корона који имају успорен рад срца и којима је неопходан пејсмекер. Јављају се пацијенти који су прележали “ковид” а немају више од 35 година - рекао је то у интервјуу за “Глас Српске” субспецијалиста кардиологије, аритмолог Лазар Ангелков, који већ годину активно сарађује са љекарима у Болници “Свети врачеви” у Бијељини.

Ангелков, који је више од деценије био управник Клинике за кардиологију у Институту за кардиоваскуларне болести “Дедиње” у Београду и начелник Одјељења за електростимулацију и електрофизиологију, прије мјесец је постао дио сталне поставе у бијељинској болници.

- Уградили смо за годину у Бијељини 50-ак најразличитијих апарата како за успорени, тако и за убрзани рад срца, пејсмекере који представљају лек за болеснике који имају срчану слабост - рекао је Ангелков.

ГЛАС: Како је дошло до сарадње са љекарима у Бијељини?

АНГЕЛКОВ: Више од две деценије сарађујем са др Милицом Ловрић и др Милом Трифковићем, а директора Златка Максимовића сам упознао пре годину. Разговарали смо у Београду и родила се идеја да дођем у Бијељину и будем консултант, а онда је он изговорио реченицу која је била пресудна: “Обезбиједићу вам услове као у Институту 'Дедиње'.” У почетку сам био скептичан, а онда су ми рекли да је он изванредан менаџер и да његова реч значи много више него нечији потпис. Након тога одлучио сам да дођем у бијељинску болницу да оно што знам пренесем на млађе лекаре. На то нас обавезује и Хипократова заклетва. Долазио сам из Београда једном месечно, потом сваких петнаест дана, а онда се родила идеја да будем ту од понедељка до петка и да осим пејсмекера радимо и нешто више.

ГЛАС: Како је корона утицала на кардиоваскуларне болеснике?

АНГЕЛКОВ: У почетку смо сматрали да је “ковид” само респираторна инфекција. Међутим, то је мултисистемска болест да захвата већи број органа, пре свега плућа, затим срце било да ствара упалу срчаног мишића или оштећења крвних судова, јетру и бубреге. Корона је токсичан вирус и ако неко има висок крвни притисак или је преживео инфаркт миокарда дешава се тежи облик “ковида”, некада, нажалост са фаталним исходом.

ГЛАС: Кардиоваскуларна обољења су годинама водећи узрок смртности. Да ли се и како може утицати на високе проценте смртности?

АНГЕЛКОВ: Лекари из терцијане здравствене заштите не могу то да реше. Ми можемо само да поправимо оно што се годинама кварило. Инсистирам на породичним лекарима који тачно знају које болести се у одређеним фамилијама јављају чешће и они први могу да осете да се нешто с пацијентом дешава. Превенција је најбоље решење.

ГЛАС: Шта је главни узрок што све чешће оболијевају и млади?

АНГЕЛКОВ: Неолиберални капитализам довео је до тога да се веома брзо живи. Трчимо да што пре зарадимо што више новца. Сведоци смо ратова у којима су многе породице претрпеле велике људске, али и економске губитке, променили су место живљења. Све више младих се разводи и та основна ћелија у којој може да нађе уточиште после напорног дана се измакла. Друштво је дехуманизовано, човек је човеку постао вук.

ГЛАС: Колико често се сусрећете са срчаним аритмијама, како се дијагностикују и лијече?

АНГЕЛКОВ: Човек је сам себи најбољи дијагностичар. Када примети да нешто није у реду са његовим ритмом, треба да се јави свом лекару. Уколико је потребно даље га упућује кардиологу односно аритмологу и онда почињемо са неинвазивним електрофизиолошким испитивањима, да носи холтер ЕКГ 24 часа, потребно је урадити ергометрију, понекад и коронографију. Срчане аритмије се лече лековима и са апаратима који се уграђују код болесника са веома успореним радом срца који се називају пејсмекери. Код болесника код којих долази до веома брзог рада срца уграђују се кардиовертер дефибрилатори. Постоје и апарати који помажу слабом срчаном мишићу. Лече се и инвазивним методама тако што се извор аритмије спали високофреквентном енергијом или залеђавањем срца.

ГЛАС: Ваш тим је 2014. године у Институту “Дедиње” залеђавањем срца на минус 45 степени излијечио пацијенту аритмију. Хоћете ли то радити и у Бијељини?

АНГЕЛКОВ: Имам скоро осмогодишње искуство у лечењу аритмије залеђавањем срца. То искуство пренећу и колегама у Бијељини и верујем да ће се то остварити већ у марту. Ова метода биће доступна свакодневно болесницима који имају потпуно неправилан рад срца.

ГЛАС: Да ли бијељинска болница прати регион када је ријеч о савременим методама лијечења срчаних обољења?

АНГЕЛКОВ: Интервентна сала ради 24 часа седам дана за акутне инфаркте миокарда. Надам се да ћемо у догледно време имати салу и за електрофизиологију. Бијељинска болница добија магнет за дијагностику болести срчаног мишића и то је једна од најсавременијих метода која помаже не само у дијагностиковању кардиоваскуларних обољења, него свих других.

ГЛАС: Како да сачувамо здраво срце уз овако брзи темпо живота?

АНГЕЛКОВ: Треба да се вратимо ходању, најмање 35 минута дневно. Сваком бих препоручио оно што и сам радим, да свако јутро измери тежину, јер када то почне да се измиче потребно је или повећати физичку активност или смањити унос калорија. Треба избегавати слаткише, тестенину и јести више воћа и поврћа и бар два пута недељно рибу.

Моји Семберци  

ГЛАС: Како су Вас прихватиле колеге и генерално Семберци?

АНГЕЛКОВ: Презадовољан сам. Дошао сам из Београда где су људи стално у некој журби и мало су дехуманизовани. Бијељинска болница је релативно нова и има сва потребна одељења. Када сам први дан дошао овде видео сам ентузијазам свих кардиолога. Семберци су постали моји људи јер су веома топли. Чак и када вас не знају на улици поздраве, а то човеку веома прија, посебно јер сам ја јужњак и тај људски однос ми много значи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана