Латиновић: Неодржива теза да су Срби агресори на БиХ

Срна
Foto: Архива

БАЊАЛУКА- Потпуно је неодржива теза да су Срби агресори на БиХ као што се наводи у додатку уџбеника историје за девети разред основне школе, аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, изјавио је историчар Горан Латиновић.

"Немогуће је да је народ који је од седмог вијека присутан на овом подручју, који је насељавао значајну територију у БиХ, могао да изврши агресију сам на себе", рекао је Латиновић за РТРС.

У Министарству образовања и науке Тузланског кантона недавно је промовисан додатак уџбенику историје за девети разред основне школе, аутора Алмире Бећировић и Назима Ибрахимовића, у којем, између осталог, пише да су "Срби агресори на БиХ".

Ако се имају у виду неке чињенице о догађајима од 1990. до 1992. године, све до 1995. године, Латиновић каже да је јасно да је ријеч о потпуно неодрживој тези која превасходно има улогу у обликовању савременог бошњачког идентитета.

Латиновић је напоменуо и да појава тих нових наставних материјала у Федерацији БиХ /ФБиХ/ није ништа ново, као и да је све то био повод да се иницира да се и у Републици Српској уведу теме из одбрамбено-отаџбинског рата у наставне програме и уџбенике.

"Већ шест година радимо на томе, успјели смо да то учинимо када је ријеч о деветом разреду основне школе, трећем разреду гимназије природно-математичког смјера и четвртом разреду гимназије општег и друштвено-језичког смјера. Увели смо и у наставне програме за средње стручне школе и мислим да ћемо веома брзо, ове године добити и нове уџбенике за средње стручне школе", рекао је Латиновић.

Када је ријеч о најави ОЕБС-а да ће анализирати уџбенике, Латиновић сматра да је "погрешно призивати било какав инострани интервенционизам".

Просвјетна политика потпуно је у надлежности ентитета, истакао је Латиновић, који не вјерује да ОЕБС располаже својим кадром да би обавили анализу већ могу да ангажују друге историчаре.

Латиновић, који је члан Савјета за високо образовање Републике Српске, каже да га радује став министра Срђана Рајчевића да ће српски језик, српска књижевност и историја на оба јавна универзитета бити поштеђени евентуалних ревизија студијских програма које ускоро слиједи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана