Лани у Српској било између 800 и 900 новообољелих од карцинома плућа

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- У Републици Српској је током прошле године било између 800 и 900 новообољелих од карционома плућа, изјавио је љекар Мирко Станетић са Клинике за плућне болести Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Српске.

Прецизан регистар обољелих од рака плућа, како је рекао, немају, а углавном располажу са подацима које добију из Свјетске мреже "Глобокан".

Он је додао да се и структура обољелих промијенила, наводећи да се раније говорило о карциному плућа као болести старијих, а да данас постоји и средња генерација обољелих од различитих типова малигних болести респираторног тракта.

То, како је рекао, сигурно ставља још неке ризико-факторе који се можда у овом тренутку не препознају.

"Генетика нам помаже у томе свему. Открили смо бројне мутације на тим генима обољелих и према тим мутацијама данас лијечимо неке болеснике, а резултати су више него импресивни", изјавио је Станетић новинарима пред почетак састанка представника УКЦ-а са представницима Удружења обољелих од рака плућа "Диши за живот".

Станетић је рекао да је карцином плућа код већине болесника прерастао у хроничну болест, те да је ријеч о болесницима који се лијече годинама, а највећи број обољелих су пушачи.

Он је навео да се највећи број обољелих од ове болести лијечи у УКЦ-у Републике Српске, а да су од од 2018. године, захваљујући напорима свих институција Републике Српске, уведене бројне иновативне терапије и учињен огроман искорак.

"Чак мислим да смо лидери у региону у свим тим новим стварима које су ушле у плућну онкологију, а резултат је оно што наши пацијенти виде - квалитетан живот и дугачак период потпуног времена без прогресије болести, што је наш циљ", рекао је Станетић.

Према његовим ријечима, циљ данашњег састанка је сагледати какве су потребе обољелих од карцинома плућа, шта им је потребно и шта УКЦ са својим запосленима може да уради да им олакша и омогући боље изљечење и бољи ток терапија.

Представник Удружења обољелих од рака плућа "Диши за живот" Драгомир Ђукић је захвалио је УКЦ-у, руководству, љекарима и особљу, које пружа велику подршку и успјешно лијечи обољеле од карцинома плућа.

"Желимо скренути пажњу онима који нису обољели, а сутра могу да оболе, да је превенција јако битан фактор за живот сваког човјека, јер ако се правовремено открију одређене потешкоће и проблеми са плућима - онда се лијечење може успјешније обављати и резултати ће бити сигурно позитивнији", рекао је Ђукић.

Ђукић је истакао да Удружење жели да кроз институције Српске које су везане за здравствени систем буду обезбијеђени бољи услови и значајнија средства за превентивно и квалитетније дијагностичко и терапијско лијечење пацијената.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић изјавио је да је ова здравствена установа свим капацитетима прилагођена потребама становника Републике Српске и имају најсавременију дијагностику.

"Наш задатак је био да обезбиједимо добре услове, савремену дијагностику и оно што је најбитније - добро обучен кадар. Поносан сам на сараднике, они примјењују све терапијске методе које се примјењују у свим земљама Европе и свијета", изјавио је Ђајић.

Љекар Лора Новаковић са Клинике за плућне болести УКЦ-а рекла је да се у УКЦ-у примјењују сви најновији модалитети лијечења, дијагностички и терапијски третмани, додавши да увијек постоји могућност за боље и више, а да им је у том смилсу потребна ријеч пацијената.

Удружење обољелих од рака плућа "Диши за живот" је са представницима УКЦ-а Републике Српске одржало данас у овој здравственој установи састанак с циљем што боље сарадње пацијента и медицинских професионалаца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана