Лаловић: Створити услове за привлачење страних инвестиција

Срна
Foto: Агенције

САРАЈЕВО- Да би БиХ побољшала своју конкурентску позицију, прије свега је потребно створити услове за лакше привлачење страних инвестиција како би на тај начин био олакшан и трансфер нових технологија, што је уједно и једна од главних конкурентских прилика за земљу, изјавила је директор Сектора привреде Спољнотрговинсе коморе БиХ Огњенка Лаловић.

Учествујући на панелу "Преобликовање иновација - будућност регионалног економског развоја" у оквиру Међународног фестивала паметних градова у Београду, Лаловићева је појаснила да је због ограничених средстава које БиХ има на располагању за истраживање и развој нових технологија најбржи развојни пут трансфер нових технологија у привлачењу директних страних улагања.

Да би се повећао потенцијал у постпандемијском свијету, како је навела она, анализа студија је показала да би економије западног Балкана могле имати користи од максимизирања својих јаких страна уз истовремено минимизирање својих слабости, саопштено је из Спољнотрговинске коморе.

"Кроз анкетирање и анализирање ставова компанија и ланаца који послују на глобалном тржишту дошло се до закључака који упућују да грађење на конкурентској предности ниских трошкова рада неће бити довољно за привлачење већих инвестиција у будућности", указала је Лаловићева.

Према њеним ријечима, за привлачење нових инвеститора било би корисно усредсређивање пажње на квалификовану радну снагу, улагање у образовање, обуку и модернизацију образовног система, као и побољшање инфраструктуре.

Она је навела да анализа открива и да унапређење сарадње између домаћих и страних компанија има потенцијал да обезбиједи позитивна технолошка преливања и везе добављача са домаћим компанијама, што би даље донијело вишеструку корист локалним компанијама.

"Појачавање регионалне сарадње такође је корисно, како за стране инвеститоре, јер би могли да се снабдјевају регионално, тако и за локалне компаније, јер би им то омогућило сарадњу са страним компанијама", појаснила је Лаловићева.

Међународни фестивал паметних градова организовала је њемачка Фондација "Фридрих Нојман" у сарадњи са партнерима из Србије и региона, с циљем да се оцртају стратегије за обезбјеђивање отпорније, одрживије и мирније будућности у Европи уз задржавање фокуса на региону западног Балкана.

У оквиру Фестивала одржани су и панели "Преобликовање одрживости - утицај на животну средину и просперитет" и "Преобликовање здравља - паметна решења компанија које побољшавају животе пацијената у Србији".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана