Лалић: Влада до сада дала пет милиона КМ за штету пољопривредницима

Срна
Лалић: Влада до сада дала пет милиона КМ за штету пољопривредницима

БИЈЕЉИНА - Од 400 жаришта афричке куге свиња у Републици Српској санирано је 350 и Влада Српске је исплатила три милиона КМ за 159 захтјева за обештећење и одборила два милиона КМ за интервентно клање здравих свиња у угроженом подручју, изјаво је данас помоћник министра за пољопривреду, прехрамбену индустрију и рурални развој Саша Лалић.

"Већ имамо око 4.000 покланих здравих свиња, настојимо да спасимо оно што се спасити може и да здраве свиње у класи иду у прераду. Чак смо и одступили од правила за око 15 одсто, тако да и свиње од 140 килограма иду на интервентно клање", рекао је Лалић новинарима након састанка са пољопривредницима у Бијељини о посљедицама које је изазвала афричка куга свиња.

Он је истакао да Влада Републике Српске настоји да реагује што хитније - прогласила је ванредну ситуацију, по потреби врло брзо мијења подзаконске акте и одобрила је средства.

"Експертска радна група рјешава питање изналажења могућности да се прасад могу пећи на ражњу, да се могу клати у домаћинствима уз поштовање биобезбједносних мјера. Ситуација је изузетно озбиљна, али настојимо да ублажимо, колико можемо, штету у свињогојству", навео је помоћник ресорног министра.

Лалић је рекао да је Парламентарној скупштини БиХ упућен захтјев да се и са нивоа БиХ или из европских фондова пронађе додатни новац за санирање штете од суперћелијске олује и афричке куге свиња.

Он је нагласио да ће бити уважени захтјеви пољопривредних произвођача, фармера, повртара и воћара који су претрпјели највећу штету у овој години.

Афричка куга свиња, каже Лалић, није више регионални, него европски и глобални проблем.

"Ресорно министарство ће настојати да за наредну годину планира око 70 одсто или колико могне средстава за занављање фарми свиња и спашавање свињогојства", поручио је Лалић.

Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић критиковао је семберске пољопривреднике за лош одзив на данашњи састанак, наводећи да се одазвало свега шездесетак домаћина, иако Семберија има 313 потврђених жаришта афричке куге на газдинствима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана