Кузмановић: Заједнички циљ - борба за науку, идентитет и све оно што је прогресивно

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Академију наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ и Српску академију наука и уметности /САНУ/ веже заједнички циљ - борба за науку, идентитет српског народа и борба за све оно што је прогресивно у систему које покривају двије академије, изјавио је данас предсједник АНУРС Рајко Кузмановић. Кузмановић је након састанка у Бањалуци са делегацијом САНУ коју је предводио предсједник Зоран Кнежевић, подсјетио да је прије осам година установљено да се састанци Извршних одбора академија одржавају сваке године, једном у Бањалуци, а једном у Београду.

Он је додао да је због епидемије короне дошло до мале паузе.

Кузмановић је рекао да АНУРС И САНУ веже душтвено-историјска основа а то је да народ Српске и Србије и други православни народи имају неке заједничке исконске, историјске циљеве и да је то оно што у принципу веже ове Академије.

"Веже нас и Устав Србије, Устав Републике Српске и Устав БиХ, гдје каже да постоје одређене паралелне везе између Републике Српске и Србије. То је добро да имамо такав документ, али морам рећи да је значајни за нас онај споразум који смо потписали прије седам година о сарадњи АНУРС и САНУ", истакао је Кузмановић.

Он је додао да без обзира на документе који су правне природе АНУРС и САНУ веже један заједнички циљ а то је борба за науку, идентитет српског народа, борба за све оно што је прогресивно у систему које покривају двије академије.

Кузмановић је рекао да је данасна састанку извршних одбора двају Академија разговарано о укључивању у друштвене пројекте, и организовању значајних научних скупова.

Он је додао да је истакунто да треба врло брзо радити на томе да се до краја године организује научни скуп на тему "Српски духовни идентитет" који би требао да се одржи у Бањалуци у зајеничкој организацији.

Кузмановић је додао да је на састанку било говора и о издавачкој дјелатности.

"Говорили смо и о међунарпдној сарадњи, да заједнички наступамо у многим европским и другим пројектима како би на одређени начин били видљиви и у европским академским круговима", истакао је Кузмановић.

Он се захвалио предсједнику САНУ што је показао висок степен оданости сарадњи, истичући да ће сарадња врло успјешно бити настављена.

Предсједник САНУ Зоран Кнежевић је у своје име и у име сарадника изразио задовоство боравком у Бањалуци, истичући да је сарадња између САНУ и АНУРС нешто што траје извјесно вријеме.

"Колико је нама важна та сарадња и колико је нама стало до тога да се та сарадња одржи и унапреди може да вам посведочи и чињеница да је актуелно руководство САНУ преузело функцију пре мање од месец дана, тако да је ово наша прва посета некој другој академији а у овом случају нашој, сестринској академији у Републици Српској и доказ колико је нама стало до наших заједничких активности", рекао је Кнежевић.

Он је истакао да је данашњи састанак био конструктван и добар, те да је покушано да се оно што постоји од раније на плану сарадње двије академије, још више прецизира и још више унаприједи.

"Мислим да смо доста тога урадили данас, да смо на добром путу и да ће заиста у наредном периоду бити много више заједничких активности него што их је било у претходном периоду, између осталог и због паузе због пандемије короне", рекао је Кнежевић.

Он је истакао да ће једна од окосница програма новог руководства САНУ бити континуитет са претходним периодом, у коме је сарадња између ове две академије постављена на нови, виши квалитативни ниво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 17 беба
Рођено 17 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана