Кузмановић: Опстанак Српске као залог још успјешније будућности

Срна
Кузмановић: Опстанак Српске као залог још успјешније будућности

БАЊАЛУКА- Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић изразио је очекивање да ће Српска опстати на добробит српског народа као залог још успјешније будућности.

Кузмановић, који је данас у Бањалуци отворио научни скуп "Тридесет година Републике Српске", подсјетио је да су многи са стране говорили о ревидирању Устава и Дејтонског споразума.

"Неке ствари се могу мијењати законито, као што је Устав, али по строго прописаној процедури. Међутим, постоје они који мисле да се ово може урадити неком закулисаном методом", рекао је Кузмановић.

Академик Снежана Савић изјавила је да ће на данашњем скупу бити изложена 22 реферата из различитих области, као што су правне, политичке и здравствене науке.

Према њеним ријечима, у протеклих 30 година Народна скупштина Републике Српске одиграла је прогресивну улогу у развоју Српске.

"Народна скупштина често је била кохезиони фактор који је одржао нацију и Републику у тешким ситуацијама", рекла је Савићева новинарима.

Она је додала да је пракса појединих клубова у Вијећу народа доводила до успоравања законодавног поступка, као и да су се захтјеви за повреду виталног националног интереса подносили и када није било основе за то, што показује да се оваква пракса мора мијењати.

Када је ријеч о научноистраживачком раду АНУРС-а, академик Драгољуб Мирјанић нагласио је да је до сада реализован 41 међународни скуп и 61 научноистраживачки пројекат, као и да је издавачка дјелатност била веома богата.

Он је навео да је објављено 66 зборника радова са свих научних скупова, међу којима је и 51 монографија, девет на енглеском и једна на руском језику, те два часописа.

"Академија је имала велики утицај и значај за развој Републике Српске. Помоћу радова и скупова јасно је указивала на значај и темељ постојања и опстајања Српске", закључио је Мирјанић.

Научни скуп организује се поводом обиљежавања 30 година Републике Српске, а циљ је да се са научног становишта сагледају важни аспекти тридесетогодишњег постојања Републике.

На скупу учествују чланови АНУРС-а, представници других академија наука и умјетности, те правници, историчари, политиколози, љекари, економисти, аналитичари и стручњаци из различитих научних области.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана