Кузмановић: Очувати српски идентитет

СРНА
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић рекао је да је српски духовни и сваки други идентитет угрожен, те да треба радити на његовом очувању и јачању, с обзиром на актуелне и непрекидне атаке на том плану са страних и домаћих адреса.

Кузмановић је на научном скупу "Српски духовни идентитет" који се одржава у просторијама АНУРС у Бањалуци рекао да је очување српског идентитета на овим и ширим просторима изузетно важно, а поготово у смислу очувања суверенитета и уставности код Срба.

"Све то чини зрелост једног народа и учешће представника Српске академије наука и уметности /САНУ/ на овом скупу показује да и код нас и њих, ма гдје српски народ био, постоји исти проблем", изјавио је новинарима Кузмановић.

Професор на Православном богословском факултету у Фочи Дарко Ђого рекао је да је на овим просторима српски национални идентитет подложан негативним утицајима, али да је битно да најважније научне и црквене институције код Срба заједно спознају процесе и покушају дати адекватне одговоре предочене у конкретну духовну, културну, националну, као и академску и научну праксу.

Он је навео да је то потребно да би се Срби супротставили процесима дезинтеграције српског културног и духовног простора.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић истакао је на скупу да се српски духовни простор и идентитет темеље и на српском власништву земље, цркава, манастира, писма, културе...

"На простору БиХ најстарије писмо, идентитет и богомоље управо су оне које припадају нашем народу", навео је Стевандић и додао да је то све директно везано и за настанак Републике Српске.

Члан АНУРС Станиша Тутњевић рекао је да је српски духовни идентитет најшири, најотворенији, најдинамичнији, па и најдемократскији.

"У неким његовим аспектима можемо видјети одређену врсту матичног карактера идентитета за све јужнословенске народе, јер је уочљиво да се на подлози овог идентитета постепено стварају и издвајају идентитети других људских заједница", рекао је Тутњевић.

Један од представника САНУ Срето Танасић рекао је да је ово један од значајнијих скупова на српском културном подручју с обзиром на то да се бави питањима очувања српског духовног идентитета. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана