Кузмановић: Академија - научна снага Републике

ГС
Кузмановић: Академија - научна снага Републике

БАЊАЛУКА- Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске /АНУРС/ Рајко Кузмановић оцијенио је да је 30 година њеног дјеловања од изузетног значаја, јер представља научну снагу Срба и Српске на овим просторима и један је од стубова републичке државности.

"АНУРС је до сада сигурно показала да је битно њено постојање и иступање на домаћем и међународном плану, гдје је остварена сарадња са више од 20 академија сличног типа у Европи и свијету. То значи да не дјелујемо само на простору Српске, БиХ и бивше Југославије, већ да нам треба академија од Португалије до Владивостока", рекао је Кузмановић Срни.

Он је навео да АНУРС тиме дјелује у оквиру европског и свјетског културно-научног круга.

"Показујемо да смо дио научне заједнице свијета. Врло је битно да имамо једну такву институцију за коју су заслужни њени чланови, али и политички врх Српске, предвођен предсједником Милорадом Додиком. Врло је важно што власти Српске схватају велики значај наше академије и науке", рекао је Кузмановић.

Он је најавио да ће сутра на свечаној академији поводом три деценије АНУРС заслужнима за рад и подршку овој институцији бити уручена признања, а Милораду Додику посебно и највише - Златна повеља успјешности и солидарности.

"То је битно јер се у томе види ширина нашег руководства да својим важним институцијама посвећује дужну пажњу", рекао је Кузмановић.

АНУРС обиљежава три деценије од оснивања, те је тим поводом предвиђено одржавање више манифестација међу којима и сутрашња свечана академија у Банском двору, која почиње у 13.00 часова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана