Кустурић: За здравствену заштиту у 2023. планирано 805 милиона КМ

Срна
Кустурић: За здравствену заштиту у 2023. планирано 805 милиона КМ

БАЊАЛУКА - Фонд здравственог осигурања (ФЗО) Републике Српске у овој години за здравствену заштиту планира да издвоји око 805 милиона КМ, што је за 47 милиона КМ више него годину прије, рекао је вршилац дужности директора ФЗО Дејан Кустурић.

Кустурић је у интервјуу Срни нагласио да на овај начин ФЗО наставља да повећава издвајања за здравствене установе како би била обезбијеђена што квалитетнија и доступнија здравствена заштита за грађане Српске.

-Очекујемо да ће 2023. година у сваком погледу бити изазовна, будући да је нови Закон о обавезном здравственом осигурању дао и већа права осигураника и самим тим и нове обавезе Фонду, а за то је потребан и додатни новац. Зато су сада, више него икада, здравству потребни додатни извори финансирања и можда је право вријеме да позовемо цјелокупно друштво да нас агилније подржи у нашим иницијативама. То не треба да буде „борба“ само Фонда, него свих нас који смо корисници здравствених услуга - поручио је Кустурић.

Он је истакао да из године у годину расту трошкови здравствене заштите који су посљедица све скупљег и захтјевнијег лијечења пацијената, нових терапија, процедура лијечења...

-То доводи до несклада између прихода и расхода Фонда. Не треба занемарити чињеницу да је у Републици Српској неповољна структура осигураника, а при томе, осим трансфера Владе Републике Српске, једини извор прихода ФЗО су доприноси, који се, пак, нередовно уплаћују. Фонд годинама тражи додатне изворе финансирања, попут од акциза на дуван и алкохол, те премија од аутоодговорности као што имају и друге земље у региону - навео је Кустурић.

Према његовом мишљењу, јавност није у довољној мјери ни свјесна константног и рапидног раста трошкова у здравству због, између осталог, нових права и обавеза, попут финансирања здравствене заштите неосигураних грађана готово три године, тачније од када траје пандемија вируса корона, а само за то, навео је, Фонд је издвојио око 150 милиона КМ.

Он је нагласио да је овом одлуком Република Српска показала социјалну одговорност и по томе је јединствена у региону.

-Не постоји ниједна држава која може да омогући грађанима све благодети које пружа савремена медицина. Управо недостатак финансијских средстава уз континуирани раст трошкова здравствене заштите и потреба представља велики изазов са којим се суочавају све земље свијета. По томе се не разликује ни Република Српска. Упркос томе, ФЗО је и у 2022. години успио да, иако са ограниченим буџетом, не умањи ниједно право из здравственог осигурања.

Напротив, додатно смо проширивали права - истакао је Кустурић.

Фонд је на самом почетку 2022. године био суочен са умањеном стопом доприноса за здравство са 12 на 10,2 одсто, а доприноси су, уз трансфере Владе, једини извор прихода Фонда и здравственог система. Само по том основу, како је рекао Кустурић, здравствени систем губи готово 100 милиона КМ годишње.

-То све представља велики изазов за финансирање свих предвиђених права, као и одржавање финансијске стабилности здравственог система, јер су потребе и очекивања осигураника и здравствене струке од ФЗО из дана у дан све веће - истакао је Кустурић.

Нови закон проширио права

Упркос отежаним финансијским околностима, једним од највећих успјеха у 2022. години Кустурић сматра тај што је након 23 године Република Српска добила нови Закон о обавезном здравственом осигурању, а у чијој је изради знатан допринос дао и Фонд.

-Овим законом су знатно проширена права осигураника. Дјеца до 18 година су ослобођена плаћања партиципације, плата за вријеме боловања се надокнађује у пуном износу за труднице, обољеле од малигних болести, као и родитеље дјеце која болују од малигних болести. Омогућена је пратња уз дијете на болничком лијечењу до петнаесте године дјетета, уведени су неинвазивни пренатални тестови за труднице, што немају земље окружења и шире - навео је Кустурић.

Према ријечима директора Фонда здравственог осигурања, 2022. година остаће упамћена и по чињеници да је Фонд почео да финансира најновије у свијету доступне терапије за обољеле од ријетких болести и тиме је сврстан раме уз раме са много развијенијим земљама, иако су издвајања за здравствену заштиту у Републици Српској знатно мања.
Осим тога, навео је Кустурић, Фонд је и у 2022. години настојао да за осигуранике и даље уклања административне баријере, унапређује доступност и квалитет здравствене заштите. Уведено је више нових лијекова на рецепт, десетине нових иновативних терапија за осигуранике са најтежим обољењима.

-На примјер, у 2022. години уврштено је око 20 нових лијекова који се налазе у Програму лијекова који су доступни у ограниченим количинама. Ријеч је о изузетно скупим иновативним терапијама за најтежа обољења које у складу са приоритетима порепоручују љекари Универзитетског клиничког центра Републике Српске. Иновативна терапија за само једног пацијента који болује од карцинома плућа износи око 150.000 КМ годишње - истакао је Кустурић.

Осим тога, ФЗО је наставио да смањује и своје укупне обавезе које су у односу на период од прије шест година мање за готово 300 милиона КМ.

-Увјерени смо да ћемо, уз подршку Владе Републике Српске и ресорног министарства, и уз партнерски однос са представницима удружења пацијената, наставити да градимо још бољи и ефикаснији здравствени систем за све наше грађане - закључио је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана