Кустурић: Све већи број интервенција, потребна набавка новог хеликоптера

Срна
Кустурић: Све већи број интервенција, потребна набавка новог хеликоптера

БАЊАЛУКА - Хеликоптерски сервис Републике Српске тренутно располаже са двије летјелице, а све већи број медицинског ваздушног транспорта, те интервенција у кризним ситуацијама изазваних временским непогодама указују да је потребно набавити још једну летјелицу како би што успјешније одговорили на изазове, рекао је директор овог сервиса Бобан Кустурић.

Кустурић је за Срну навео и да Хеликоптерски сервис има довољно обученог кадра, као и потребну инфрастурктуру, тако да би још један хеликоптер више него добро дошао.

- Прошле године имали смо више од хиљаду летова, а 80 одсто је било за потребе хитног медицинско транспорта, гашење пожара и реаговања у другим природним непогодама. Све то смо урадили са двије летјелице које имамо на располагању, „агуста 119 коала“, која је стара четири године и "бел 206" стар већ 40 година - истакао је Кустурић.

Он је напоменуо да се о одржавању летјелица максимално води рачуна и да безбједност путника ни на који начин није угрожена, али да треба имати у виду да године чине своје и да дође вријеме када их треба обнављати.

Кустурић је додао и да му је јасно каква је економска ситуација, али да се не може занемарити ни ситуација на терену.

- Дешава нам се да имамо неколико позива у исто вријеме, али медицинске евакуације су приоритет, у односу на све друге активности које имамо. Тако да, ако се позив за медицински транспорт деси док хеликоптер гаси пожар, прекидамо све и усмјеравамо се на пацијента и спасавање живота - рекао је Кустурић.

Он је подјсетио да се недавно догодило да су у току једног дана стигла два позива из болнице Требиње за хитан транспорт пацијената.

- То смо са два хеликоптера могли организовати, али да се у међувремену догодио и трећи позив, тешко би било одговорити и на њега - напоменуо је Кустурић.

Он сматра и да су без аргумената тврдње појединаца да су летови хеликоптером изузетно скупи, те да не постоји економска исплативост.

- Желим да грађани знају чињенице, јер се неријетко могу чути паушалне оцјене појединаца, којима ни близу није познато како изгледају наше операције, нити колико коштају, мада је лако све израчунати - указао је Кустурић.

Он је навео да конкретно лет на релацији Бањалука-Источно Сарајево летјелицом "бел 206" траје око 45 минута, те да је потребно око 60 литара керозина.

- Ријеч је о најјефтинијем гориву, те када то претворимо у новац, тај лет заједно са трошковима одржавања, кошта пар стотина КМ. Тако да је економска исплативост више него оправдана, нарочито када је ријеч о медицинским евакуацијама које радимо - тврди Кустурић.

Он је подсјетио да је Хеликоптерски сервис Српске реаговао и у случају саобраћајне незгоде, коју је доживио становник Српске у Црној Гори.

- Извршили смо његов транспорт из Црне Горе у Универзитетски клинички центар Српске, а касније смо дошли до информације да би његово лијечење мјесец и по дана, колико је трајало, да је остао тамо коштало Републику Српску неколико стотина хиљада евра - рекао је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана