Кустурић: Избацили смо око 140 тона воде, остао још један мањи пожар

СРНА
Кустурић: Избацили смо око 140 тона воде, остао још један мањи пожар

На само још једном локалитету на подручју Љубиња остао је мањи пожар који би ускоро требало да буде угашен, рекао је директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске Бобан Кустурић.

Он је рекао да је хеликоптер Хеликоптерског сервиса у току јучерашњег дана и јутрос гасио пожаре на подручју села Пољице, Убоско, Влаховићи и Горња Битуња.

Кустурић је навео да је хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске јуче и данас избацио око 140 тона воде на том подручју.

"Током јучерашњег дана прије подне и синоћ избацили смо око 90 тона и јутрос смо почели да гасимо од 9.00 часова и бацили смо око 50 тона воде", рекао је Кустурић и додао да је на једном локалитету остао мањи пожар који би требало ускоро да буде угашен и да након тога не би требало да буде активних пожара.

"Пожар који смо угасили синоћ и јутрос био је на линији разграничења са Федерацијом БиХ и имао је правац кретања према Федерацији, тако да смо гашењем тог пожара помогли и Федерацији", истакао је Кустурић.

Он је додао да су пожари угашени надљудским напорима.

"Изузетно је висока температура, имамо јак вјетар, све отежавајуће факторе, али драго нам је да смо успјели да завршимо посао", истакао је Кустурић.

Према његовим ријечима, пожар гаси један хеликоптер Хеликоптерског сервиса Републике Српске, а у приправности је хеликоптер Хеликоптерске јединице МУП-а Српске, који је задужен да превезе ватрогасце на неприступачне терене да гасе пожар.

"Али због изузетно јаког вјетра и јако брзог ширења пожара, јуче смо извршили процјену и донијели одлуку да би било исувише ризично да људе пребацујемо горе, јер би се врло лако могло десити да промјеном правца вјетра остану заробљени негдје у пожару гдје би њихови животи били угрожени", појаснио је Кустурић.

Он је додао да је због тога донесена одлука да се то не ради, али да је хеликоптер Хеликоптерске јединице МУП-а Републике Српске у сталној приправности и да су у сталном контакту.

Кустурић је за овако добар резултат јуче и данас похвалио одличну сарадњу са Цивилном заштитом Републике Српске и њихово ангажовање и монтирање базена са 36.000 литара воде, као и са ватрогасним јединицама на терену.

"Успјели смо за овако кратак период, за дан и по да угасимо поприлично велики пожар максималним залагањем људи и Хеликоптерског сервиса и људи из Цивилне заштите Републике Српске и ватрогасних јединица општине Љубиње и свих који су били укључени. Људи нису спавали", истакао је Кустурић.

Директор Хеликоптерског сервиса Републике Српске упутио је апел свим грађанима да добро воде рачуна да својом непажњом не изазову пожар.

"И овдје су дешавао пожар на различитим локалитетима, што аутоматски отвара сумњу да није случајност. Није се десио на једном мјесту, него на неколико различитих мјеста. Пожар је остао само на још једном малом мјесту и угасићемо га у наредних сат времена", рекао је Кустурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 18 беба
Рођено 18 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана