Куштриновић открио какво нас вријеме очекује у августу и септембру: "Све је топлије"

Срна
Куштриновић открио какво нас вријеме очекује у августу и септембру: "Све је топлије"

БАЊАЛУКА - Клима у Републици Српској и БиХ нагло се мијењала протеклих година, сада је науједначена, али је све топлије, изјавио је метеоролог Небојша Куштриновић и указао на потребу развијања националне стратегије за ублажавање климатских промјена.

Куштриновић је појаснио да је нагла промјена климе довела и до повећања емисије штетних гасова у атмосфери и високе температуре ваздуха.

- Све је топлије. Температура ваздуха је у глобалу већа, а протекла два мјесеца, за које смо мислили да су хладнији, за читав степен су виши од вишегодишњег просјека - истакао је Куштриновић.

Он је додао и да су количине падавина веће у односу на вишегодишњи просјек, што су стручњаци својевремено назвали “малим балкансим монсуном”.

Према његовим ријечима, током љетних мјесеци очекује се пораст температуре ваздуха за 4,6 степени.

- Очекује се топлотни талас и ове седмице. Август ће, такође, бити сув и топао, а љето ће се највјероватније наставити и у септембру - поручио је Куштриновић.

Куштриновић сматра да је неопходно прилагођавати се ери климатских промјена и окренути алтернативним изворима енергије као што су вјетропаркови и соларне централе, за шта БиХ има ресурсе и капацитет.

Он је оцијенио да се у свијету чине напори да се успори тренд глобалног отопљења, те да је важно пратити савјете стручњака и што мање користити енергију која носи поријекло из фосилних горива.

Када је ријеч о утицају климатских промјена на здравље људи, он је рекао да је раније око 30 одсто особа имало метеоропатију, док сада тај проценат иде до 70 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана