Курс “манчестерског система тријаже” похађа 26 медицинских сестара и техничара

Срна
Курс “манчестерског система тријаже” похађа 26 медицинских сестара и техничара

БАНЈАЛУКА - У Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске у току је курс “манчестерског система тријаже”, који похађа 26 медицинских сестара и техничара Ургентног центра УКЦ-а.

Курс се одржава током радне посјете медицинских сестара и техничара из Ургентног центра УКЦ Љубљана и Службе хитне помоћи Дома здравља Љубљана.

На конференцији за новинаре, одржаној тим поводом, речено је да је пословодство УКЦ-а Републике Српске, са генералним директором Владом Ђајићем на челу, донијело низ стратешких одлука с циљем пружања што квалитетнијег збрињавања пацијената, а једна од области на којој се контуирано ради јесте оснаживање сестринства и унапређење различитих подручја сестринске праксе.

Главни техничар Ургентног центра УКЦ Републике Српске Ранко Палачковић истакао је да је курс “манчестерског система тријаже” веома значајна едукација за здравствене раднике, додајући да ће највећи бенефит имати пацијенти.

“Програм који смо започели прије неколико година долази у завршну фазу. За ова два, три дана наше колеге похађају курс, те полажу стручни испит. Неколико њих биће одабрани да раде према овом систему како бисмо ми изњедрили властите инструкторе из 'Манчестер тријаже' и примјењивали у свакодневном лијечењу”, навео је Палачковић.

Он је истакао да је основна сврха да се препознају тешки пацијенти, животно угрожени, те да им се пружи одмах неопходна хитна медицинска помоћ.

Палачковић је захвалио за подршку начелнику Ургентног центра Славици Зељковић, као и Пословодству УКЦ Републике Српске, са генералним директором Владом Ђајићем на челу.

Тријажни инструктор из Словеније Снежана Кнежевић захвалила је за гостопримство у УКЦ Републике Српске и позив за сарадњу.

“Веома смо поносни и задовољни што смо дио вашег почетка примјене 'манчерстерске тријаже'. Ми смо ту да помогнемо на самом почетку јер знамо да је сваки почетак тежак. Видимо да сте спремни да направите бољи и сигурнији УКЦ Републике Српске и честитамо вам на томе”, рекла је Кнежевићева.

Тријажни инструктор из Словеније Тина Грос рекла је да се у Словенији примјењује “манчестерски систем тријаже” у свим ургентним центрима, као и у службама које се баве хитним случајевима.

“Прошло је 13 година од када се примјењује овај систем у Словенији и имамо више од 600 тријажних медицинских сестара/техничара. Примјеном овог система подигли смо ниво рада на виши ниво, а још је важније да су наши пацијенти задовољнији”, истакла је Гросова.

Она је колегама из Ургентног центра УКЦ Републике Српске пожељела успјех и срећу, истичући да су на правом путу за напредак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана