Купрес: Намјерно бацају мед у контејнере да привуку и снимају медвједа

Г.С.
Купрес: Намјерно бацају мед у контејнере да привуку и снимају медвједа

Медији увелико пишу о томе како дивље животиње све чешће силазе до насељених мјеста и градова, чини се како i Купрес има проблем с једним медвједом који више борави на улицама тог мјеста него у шуми.

Наиме, друштвеним мрежама нешто више од два мјесеца круже снимке медвједа који се спушта до града и храну тражи по контењерима.

Из ловачког друштва "Тетријеб" критиковали су  поједине грађане који својим неодговорним понашањем доводе у опасност и животињу, али и становнике тог мјеста те напомињу како се ради о дјелима која нису законита.

"Овим путем апелујемо на становништво да не баца храну у контејнере, те тиме привлаче звијери у насеља. Исто тако молимо рекреативце да у вечерњим сатима не шетају сами те да приликом шетње гласно разговарају", наводи се у саопштењу Ловачког друштва.

Упозорили су и на понашање неодговрних грађана који намјерно привлаче дивље звјери у град.

"Евидентирана је појава да особе млађе животне доби у ноћним сатима бацају храну између осталог и мед у контејнере за отпад те тиме привлаче животиње, снимају их, а таквим радњама долази до неконтролисаног понашања дивљих звијери, те угрожавања живота људи. Исто тако уочена је појава прогањања медвједа моторним возилима, што за посљедицу може имати опасност по људске животе, а оваква радња је и кажњива", наводе из ловачког друштва "Тетријеб".

"Поступајући по плану Интервентног тима за управљање дивљим звијерима, подузели смо све неопходне мјере од појачане прехране, ноћних хајки и др. да удаљимо медвједа из насељених мјеста.", поручили су из овог Ловачког друштва, преноси потрал klix.ba

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана