Кукуруза неће бити ни за стоку

Данијела Бајић
Кукуруза неће бити ни за стоку

БАЊАЛУКА - Ратари широм Српске почели су ове године мјесец и по раније с бербом кукуруза којег, како кажу, неће бити довољно ни за исхрану стоке, док о продаји ове ратарске културе и не размишљају.

Кукуруз који је претходних година доносио велику зараду претрпио је, како кажу произвођачи, незапамћену штету због суше и временских неприлика са изразито мало падавина. Клипови су, додају, мали, полупразни, без зрна. Због тога се очекује и да ће сточна храна у наредном периоду бити изразито скупа, а то ће самим тим довести и до поскупљења производње меса.

Предсједник регионалног Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице Саво Бакајлић казао је за “Глас Српске” да је берба кукуруза на овом подручју већ почела, јер је борба за свако зрно. 

- Суша је све уништила. Ове године нема ни неког квалитета, нити зрна због чега је дио исјечен у силажу, што се ради и даље. С обзиром на то да се суша наставља пољопривредници ће имати велики проблем - казао је Бакајлић.

Додао је да је сада једини задатак да се обезбиједи довољно кукуруза за стоку, због чега ће се пољопривредници наредних дана морати окупити како би видјели шта ће и како даље.

- Сматрамо да је већ до сада смањено 50 одсто приноса, а требало би имати у виду да сви још нису изашли на њиве. Појединци сигурно неће моћи сами изгурати и прогнозе су да ће за стоку недостајати доста хране - казао је Бакајлић, који има засијан кукуруз на површини од 15 хектара, од чега је пет и по исјекао у силажу, док ће остало покушати да оврше у зрну и остави у амбар.

Према његовим ријечима, кукуруз на овом подручју још нико не откупљује, а питање и да ли ће, јер пољопривредници род покушавају сабрати за своје потребе, имајући у виду ситуацију у свијету.

Предсједник Удружења пољопривредника “Села Семберије” Бошко Радић казао је да су људи махом кренули са силажом кукуруза, како би смањили трошкове.

- На подручју Бијељине киша није пала два мјесеца, због чега ће приноси бити умањени сигурно за 50 одсто. Како су ратари мислили да ће ове године бити рекордни приноси, ево сада долазимо у ситуацију да немамо шта ни убрати - казао је Радић.

Према ријечима пољопривредника Душка Бањца, ништа боља ситуација није ни у Лијевчу пољу.

- Само што нисмо почели са бербом, јер је велика суша, у противном нам ништа остати неће. Већ сада могу рећи да ће приноси код нас бити мањи од 30 до 40 одсто, јер се површине под овом културом не наводњавају - казао је Бањац, очекујући да ће у просјеку добити пет-шест тона кукуруза по хектару.

Сав кукуруз који добије, каже, ове године оставиће за стоку, јер нема шта продати, нити су откупне цијене реалне.

Сјетва

У јесењој сјетви, према подацима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС, засијано је укупно 63.055 хектара под ратарским културама, од чега 41.400 хектара пшенице. У поређењу са истим периодом прошле године, обим јесење сјетве у текућој години је нешто мањи. У овогодишњој прољећној сјетви под кукурузом се нашло 131.900 хектара обрадивих површина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана