Кукуруз уступа мјесто пшеници

Анита Јанковић Речевић
Кукуруз уступа мјесто пшеници

БАЊАЛУКА - Ратари у Српској увелико кроје планове за јесењу сјетву, а судећи према њиховим намјерама бразда под пшеницом требало би, упркос превисоким цијенама репроматеријала, бити дужа него лани јер та житарица у односу на кукуруз много боље подноси сушу, која им је ове године направила много штете у пољу.

Сјетва уљане репице већ је почела ових дана, а за мање од мјесец ратари ће упалити тракторе и започети са припремом земљишта на којем планирају засијати пшеницу и друга стрна жита.         

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача села Семберије Бошко Радић каже да су најављени већи подстицаји додатни мотив ратарима да обраде веће површине. 

- Што се тиче овогодишње сјетве пшенице, према најавама са терена сијаће се у већем обиму него лани без обзира на више цијене ђубрива, нафте и сјемена. На тај корак највише се одлучујемо због све израженијих суша, које нас прате већ неколико година и наносе огромну штету усјевима кукуруза. Пшеница много боље подноси недостатак падавина јер накупи влагу током јесени и зиме, те није подложна временским приликама као кукуруз - казао је Радић. 

Он је додао да су цијене репроматеријала остале на нивоу прољетних, те да већина ратара из тог разлога неће примијенити све агротехничке мјере.

- Вјештачко ђубриво кошта између 190 КМ и 200 КМ по метру што је прескупо за већину пољопривредника.

План је да се усјеви у прољеће дохране са одређеном количином азота и то је то. Уздаћемо се у наклоност природе - рекао је он и додао да још нису објављене званичне цијене сјеменске пшенице, али да ће према незваничним информацијама, она бити за око 15 одсто виша него 2021. године. 

Да је у овим временским условима исплативије сијати пшеницу сагласан је и пољопривредник из Лијевча поља Душко Бањац. 

- Кукуруз нам већ неколико година изгори преко љета, тако да са пшеницом имамо већу шансу за зараду. Планирам засијати око пет хектара пшенице и јечма и то са својим сјеменом. Хибридно сјеме ми је скупо и ове године немам новца да га купим - казао је Бањац на чијем имању је већ започела сјетва озимог лука. 

Власник пољопривредног предузећа “Зелен гај” из Ламинаца код Градишке Ранко Сарајлић тврди да ће за сјетву ове јесени морати издвојити 100 одсто више новца него прошле године.

- Поскупљење репроматеријала није новина, те цијене смо имали и прољетос, али када поредимо са прошлом јесени ђубриво, сјеме и нафта 100 одсто су скупљи него сада и веома је тешко све то испратити финансијски. Нама је срећа што смо уједно и сточарска фарма па имамо своје стајско ђубриво које ћемо примијенити у производњи, тако да ћемо вјештачког купити веома мало - казао је Сарајлић.

Он је додао да би према важећим цијенама за килограм ђубрива требало издвојити три килограма пшенице, док је раније то било килограм, два. 

- У таквом омјеру његова примјена није финансијски исплатива јер не повећава принос у тој мјери у којој би била улагања - појаснио је Сарајлић.

Снажнија подршка

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић рекао је јуче да ће произвођачи пшенице за јесењу сјетву на располагању имати по 500 КМ помоћи по хектару, за разлику од лани када су имали 400.

- За произвођаче кукуруза припремамо сет мјера и наредне године очекујемо већи аграрни буџет, те мјере за олакшице код набавке сјемена и повећане количине за регресирани дизел - рекао је Пашалић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана