Кукољ: Mлади не смију заборавити жртве усташког геноцида

Срна
Кукољ: Mлади не смију заборавити жртве усташког геноцида

БАЊАЛУКА - Делегација бањалучког Удружења логораша Другог свјетског рата сутра ће са студентима из Бањалуке посјетити Доњу Градину и Спомен-подручје Јасеновац у Хрватској како млади никада не би заборавили жртве усташког геноцида, најавила је предсједник Удружења Добрила Кукољ.

Кукољева је навела да младе генерације у Републици Српској никада не смију заборавити жртве усташког злочина геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доња Градина.

"Савремени свијет више не смије дозволити да се потегне зарђали нож и маљ на невине људе, жене и дјецу било које вјере, нације и расе. Младе генерације у Републици Српској треба да његују културу сјећања да се зло почињено над Србима и осталима у Јасеновцу никада не заборави", рекла је Кукољева Срни.

Кукољева је најавила да је посјета Доњој Градини, гдје би требало да буде изграђен меморијални центар, планирана за 11.00 часова, а потом и одлазак у Спомен-подручје Јасеновац у Хрватској.

Предсједник Владе Српске Радован Вишковић и премијер Србије Ана Брнабић потписали су 4. августа у Бањалуци Споразум о изградњи два меморијална центра посвећена јасеновачким жртвама и то у Доњој Градини и Београду.

Према подацима Спомен-подручја Доња Градина, у злогласном логору Јасеновац током Другог свјетског рата страдало је 700.000 жртава усташког злочина, међу којима је живот изгубило 500.000 Срба, 40.000 Рома, 33.000 Јевреја, 127.000 антифашиста. У Јасеновцу је убијено 20.000 дјеце.

Систем логора смрти НДХ обухватао је око 80 логора, а Доња Градина је била највеће стратиште у систему концентрационих логора Јасеновац

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана