Куга пред вратима тек зановљених фарми

Данијела Бајић
Куга пред вратима тек зановљених фарми

БАЊАЛУКА - Појава афричке куге у мачванском селу Бадовинци пробудила је стари страх међу пољопривредницима у Српској јер су, како кажу, таман кренули са занављањем фарми, које је још прошле године ова пошаст опустошила.

Само у једном домаћинству у селу Бадовинци у Србији, које се налази уз Дрину, протеклих дана еутаназирано је 125 свиња, а предсједник Удружења узгајивача свиња у РС Мишо Маљчић истакао је за “Глас” да у Српској тренутно нема већих жаришта афрчике куге свиња, али да је зараза и даље присутна. 

- Овај вирус никада нећемо потпуно искоријенити. Мало је земаља попут Шпаније, којој је то кренуло за руком. Код нас постоји стална опасност од заразе свиња, због чега је потребна превентива. У Семберији, која се наслања на Србију, је смањен број свиња и фармери су доста превентивних мјера спровели, што чине и даље - казао је Маљчић. 

Додао је да се мали број пољопривредника опредјељује за убацивање нових животиња у фарме, јер је много времена потребно да се занови производња крмача и прасади.

- Доста узгајивача одустаје од тога, јер је то четири пута тежи посао од това свиња. То се одржава и на понуду, тако да ћемо за надолазеће празнике поново осјетити мањак крмача. Уколико у наредном периоду скочи цијена прасади у Европској унији, велико поскупљење се може очекивати и код нас - рекао је Маљчић.

Фармер Жико Бакајлић из Горње Чађавице код Бијељине, који се свињогојством бави више од 20 година, истакао је да у објектима, које је ове године доградио по најновијим прописима, тренутно има 35 крмача и крмка.  

- До прије годину дана имао сам четири расе свиња и комбинован програм приплодног материјала и комерцијале, са близу 600 свиња. Међутим, зараза се овим крајем страховито брзо ширила, а ни службе ту нису радиле како треба, због чега сам и ја остао без животиња. Након тога сам ушао у потпуни ремонт фарме, како то налажу прописи. Фарму сам физички затворио зидом и ту сам прије 90 дана смјестио нове свиње, које сам увезао из Аустрије - казао је Бакајлић, додајући да је много новца уложио како би његове свиње биле безбједне.

Директор и власник предузећа “ЗП комерц” из Бијељине Љубиша Росић казао је да страх од ширења заразе и те како постоји. Тренутно на фарми имају око 15.000 животиња, што је 50 одсто мање у односу на лани. 

- С обзиром на то да су Бадовинци свега тридесетак километара од нас, није свеједно. Срећа у несрећи је то што је сада доста мања популација свиња и вирус не може бити истог интензитета као што је био лани - казао је Росић и додао да болест свиња не препознаје границе.

Фармере је на опрез позвао и директор Ветеринарског института “Др Васо Бутозан” Драган Кнежевић који апелује на пољопривреднике да све биобезбједносне мјере, које нису скупе, а подразумијевају ограђивање фарме и дезинфекционе баријере, спроводе како треба.

- Афричка куга увијек вреба. Сада се послије дужег временског периода појавила у Бадовинцима, гдје се под угроженим подручјем нашло и неколико мјесних заједница уз Дрину, а које припадају Српској. С обзиром на то да се ради о мачванском крају, који има доста сточарског фонда, можемо очекивати да ће и код нас доћи до ширења заразе, што путем саобраћаја, што преласком дивљих животиња преко ријеке - истакао је Кнежевић.

ПИЈАЦЕ

Мишо Маљчић је истакао да је неколицина узгајивача свиња на подручју Семберије од надлежних тражила да се отворе сточне пијаце, међутим у разговору са представницима ресорног министарства донесен је закључак да се сачека још неко вријеме. 

-  На пијаци је довољно да дође једно заражено прасе које би заразило читаву регију - казао је Маљчић подсјећајући да сточне пијаце на подручју Семберије на раде дуже од годину дана. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана