Крв даровало 400 ученика

Срна
Foto: Велибор Трипић

БАЊАЛУКА- Око 400 ученика завршних разреда 11 средњих школа из Бањалуке учествовало је протеклих дана у прољећној акцији добровољног давања крви, коју је организовао Црвени крст Бањалука.

Министар просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић рекла је да даривање крви, нарочито када је ријеч о младим даваоцима, представља више од самог чина давања.

"То значи да наши ученици имају емпатију према суграђанима и да имају висок ниво свијести о значају да брину и помажу другима", рекла је Тривићева, која је данас у Заводу за трансфузијску медицину Српске посјетила ученике бањалучке Медицинске школе који дарују крв.

Она је напоменула да је ријеч о традиционалним акцијама које се проводе у прољеће и на јесен, а у којима учествују средњошколци из цијеле Републике Српске.

Тривићева је ову акцију подржала тако што се придружила ученицима и даровала крв, те позвала и друге да слиједе овај позитивни примјер.

Директор Завода за трансфузијску медицину Републике Српске Гордана Гузијан истакла је значај ових акција, јер се средњошколци први пут сусрећу са оваквом врстом здравствене дјелатности и у прилици су да покажу хуманост.

"Ове акције се организују са средњим школама широм Српске два пута годишње и веома смо задовољни заинтересованошћу омладине за учешће у њима, јер тиме показују да су свјесни тога колико је значајно да буду хумани и да помогну суграђанима којима је то потребно", рекла је Гузијанова.

Далибор Ђајић из Црвеног крста Бањалука рекао је да је давалаштво крви најзначајнија активност Црвеног крста с циљем промоције овог хуманог чина, како би број давалаца био што већи.

"Требало би да више радимо на промоцији добровољног давалаштва, па и међу ученицима нижих разреда средњих, али и основних школа како бисмо подигли свијест код младих о значају даривања крви и усмјерили их у том правцу“, рекао је Ђајић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана