Крупа на Врбасу, Братач и Пецка међу најљепшим селима у БиХ

 Милош Васиљевић
Крупа на Врбасу, Братач и Пецка међу најљепшим селима у БиХ

БАЊАЛУКА - Мркоњићка Пецка, невесињски Братач и бањалучка Крупа на Врбасу уврштени су међу 14. најљепших села у БиХ, а на ту листу пласирали су се захваљујући нетакнутој природи и културно-историјском богатству.

Најљепша села изабрана су у оквиру Пројекта развоја одрживог туризма који подржава УСАИД, чији је циљ унапређење и промоција природног и културног насљеђа.

- За Пецку се надалеко чуло, а најновије признање само је потврда да је ријеч о посебном мјесту и богатству које је дала природа - каже за “Глас” Боро Марић из Центра за посјетиоце Пецка.

- Био је јавни позив гдје су сви презентовали шта је занимљиво у њиховом селу, а онда је стручна комисија засједала. Нашла се ту и Пецка међу најљепшим селима у БиХ. Бодовало се много ствари, а наши адути су, између осталих, то што се налазимо на споменику природе “Врело Сане”, ту је кањон Коране, пењалиште,  Центар за посјетиоце - рекао је Марић.

Он наглашава да сада већ има три домаћинства за смјештај уз гастрономску понуду, а ту су и два фестивала.

- Имамо 90 одсто очуване архитектуре, нема нове градње него су куће аутентичне и није нарушена амбијентална цјелина и на основу тога смо добили овај сертификат - рекао је  Марић, додајући како је циљ да буду међу најљепшима и у Европи. Упркос свему томе, како каже и даље муку муче с инфраструктуром.

- Да би нам неко дошао морамо имати добре путеве. Наш пут је катастрофалан, а надамо се да ће се након оваквих лијепих вијести и то поправити, јер то Пецка и заслужује - рекао је Марић.

Невесињски Братач скривени је драгуљ источно-херцеговачког краја.

- Ово село открива зачуђујуће богатство историјског насљеђа на невесињској висоравни - античке римске остатке - потврдила је за “Глас” Милосава Пекез из Туристичке организације Невесиње.

Ту је и средњовјековни мост и најстарије традиционалне игре, познатије као Невесињска олимпијада које се одржавају од 1875. године.

- Надамо се да ће се након овог сертификата развити сеоски туризам, да се региструју смјештајни капацитети, а уз чувену олимпијаду ту је и мост Овчији брод који је под заштитом државе, а у дотрајалом је стању и требало би га реконструисати - рекла је Пекез, додајући да до њега води макадамски пут.

Међу најљепшим селима нашла се и Крупа на Врбасу, а помоћница директора бањалучке Туристичке организације Миња Шурлан каже да се много води рачуна о развоју сеоског туризма.

- Крупа на Врбасу с разлогом је међу најљепшим селима у БиХ с обзиром на чињеницу о културно-историјском насљеђу, тврђави Гребен и цркви из 13. вијека. Уз то, популаран је спортски туризам. Баш ту се одржавало Свјетско првенство у кајаку и кануу, а све популарније је и спортско риболовство - рекла је Шурлан, додајући да је посебно значајан рурални туризам након пандемије вируса корона.

Према њеним ријечима, свијест о руралном туризму све је заступљенија, а боравак у природи добија на значају.

- Предност Крупе на Врбасу јесте то што се налази на магистралном путу који повезује Бањалуку са осталим градовима, а од самог центра удаљена је неких 20 минута - рекла је Шурлан, нагласивши да ће поставити табле да је то село међу најљепшим у БиХ.

Промоција

Помоћник министра трговине и туризма РС Предраг Тешић рекао је да је Влада РС заједно с пројектом УСАИД туризам урадила Стратегију развоја туризма РС 2021- 2027. у којој је развој руралног и сеоског туризма заузео битно мјесто.

- Очекујемо да ће овај пројекат побољшати нашу активност и промоцију наших села у свијету - рекао је Тешић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана