Кроз предавања стручњака проширити знања о ЕУ фондовима

Срна
Foto: Срна

БАЊАЛУКА- Проширење знања и размјена искустава и успјешне праксе за учешћа у позивима за достављање пројектних пријава циљ су предавања "Корак ближе ЕУ фондовима" које су данас у Ректорату Универзитета у Бањалуци одржали стручњаци са дугогодишњим искуством и бројним реализованим пројектима – Владимир Пандуров и Марко Пауновић.

"Овде смо да са запосленима на Универзитету разговарамо о Европским фондовима и да направимо неки план како да повећамо учешће Универзитета у различитим пројектима ЕУ", рекао је новинарима Марко Пауновић, директор организације која се бави европским фондовима и социјалним иновацијама из Брисела /Оут Оф Тхе Боx Интернатионал/

Он је додао да су са запосленима на факултетима који можда нису довољно информисани о различитим програмима, размијенили искуства и успјешне праксе које су до сада спровели.

"Моја експертиза је Еразмус плус тако да ћемо данас посветити време и могућностима да факултет постане партнер у неким пројектима у којима можда није био до сада", рекао је Пауновић.

Он је рекао да су институције које се баве едукацијом и образовањем обавијештене о ЕУ фондовима, та да је њихов задатак да то знање прошире на неке друге запослене који можда нису поред својих обавеза укључени у ЕУ фонове.

Он је рекао да у оквиру ИП три пројекта постоји 14,2 милијарде евра које су распоређене на око седам година али не само за БиХ већ и за друге државе.

"Постоје одређене конкуренције и наравно бољи пројекти су финансирани, тако да је то један од разлога зашто смо ми данас овде", рекао је Пауновић.

Директор агенције "ЕУ пројекти" из Србије Владимир Пандуров рекао је да је његов фокус на програму Хоризонт Евопа који се односи на сарадњу бизниса и науке у прављењу нових иновација.

"То је један од највећих програма ЕУ. Око сто милијарди евра је укупно инвестирано у тај програм и то је такмичење за најконкуретнији програм који тренутно постоји на нивоу ЕУ, негде је пролазност око 11 одсто, значи од 10 оних који поднесу пројекат, само један добије што говори какво је такмичење за та средства", рекао је Пандуров.

Проректор за научно-истраживачки рад и развој на Универзитету у Бањалуци Мирослав Малиновић каже да се научно и административно особље Универзитета у претходном периоду показало као поуздани партнери у реализацији домаћих и међународних пројеката, прије свега "Ерасмус" пројекта из оквирних програма Европске комисије, "Еразмуса" и "Хоризонта 2020".

"Циљ нам је са овом активности наставимо са институционалном подршком према нашим запосленима на начин да их што боље информишемо о приликама које имамо из европских фондова, али и повезивања са мјеродавним партнерима, са људима и институцијама које имају значајније искуство и више реализованих пројеката из разних области", закључио је Малиновић.

Предавање "Корак ближе ЕУ фондовима" одржано је у Ректорату Универзитета у Бањалуци.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана