Кроз игру развијају даровитост малишана

Јана Кезић
Кроз игру развијају даровитост малишана

БАЊАЛУКА - Програм СИГИ почива на чињеници да сваки малишан има различите способности, неке активности му леже више, неке мање, а наша визија је да откријемо подручја потенцијалне даровитости и интересовања сваког дјетета, те их подржати у оптималном развоју.

Овим ријечима разговор за “Глас Српске” започела је водитељка првог СИГИ програма у Бањалуци, који је уједно и први те врсте у Српској, Свјетлана Цакић. Са њом у реализацији програма раде и Милица Максић, Оливера Јањић, Ксенија Видаковић, Бојана Стојановић, које су едуковани васпитачи и педагози, а тенденције цијелог тима јесу да касније своја знања пренесу и на друге стручњаке из Српске. Запослене су у Центру за предшколско васпитање и образовање Бањалука, па се из дугогодишњег рада са дјецом родила идеју за покретање овог програма, који ће се одржавати у Улици Тромеђа један у бањалучком насељу Петрићевац.

- СИГИ програм намијењен је за дјецу узраста од двије године до шест година, који ће бити подијељени у мале групе према узрасту. Програм ће трајати три мјесеца, једном седмично по сат времена. Замисао није да дјеца дођу и да дефинишемо њихову даровитост, то се не ради у предшколском узрасту, већ се откривају потенцијалне даровитости - рекла је Цакићева. Игра је, како каже, природна потреба дјетета и најбољи начин за развој свих потенцијала, а СИГИ методе управо и почивају на елементима терапије игром. Кроз сусрете, како истиче, радиће на томе да дјеца усвајају функционална знања и вјештине адекватне њиховој доби.

- Волим да споменем најсликовитији примјер, да дјецу често учимо да знају систем органа за дисање, а не уче их како да обришу нос. Овдје се ради о усвајању вјештина функционалних за њихов узраст. Свако знање је одлично али најбитније јесте то кад је оно функционално, а много је знања за дјецу предшколског узраста која нису функционална - казала је Цакићева. Свако дијете, додаје, обрађује информације на различите начине и битно је поменути да нису сви добри у свему, али је свако добар у нечему.

- Начин на који примамо и обрађујемо информације из спољашњег свијета зависи од наших чула и сензорне интеграције. На СИГИ програму, посебно осмишљеним активностима за стимулацију сензорне интеграције, омогућићемо дјеци да се припреме прије било каквог процеса учења и развијања - каже Цакићева.

Програм је истиче отворен за сву дјецу, а на крају ће родитељи добити сугестије за шта њихово дијете има потенцијалну даровитост.

- Добиће портфолио са информацијама, како се дијете снашло у програму, а указаћемо и на потенцијалну проблематику на коју се треба обратити пажња, уколико она постоји - рекла је Цакићева.

Објаснила је да сва дјеца имају потенцијалну даровитост, али је проблем то што се томе не уступа довољна пажња.

- Наше друштво најчешће има тенденцију да ствари посматра негативно, односно тражимо само оно шта не ваља да то поправљамо, умјесто да се водимо тиме да подстичемо оно што је добро. Ако васпитамо појединце пуне самопоуздања, који су свјесни својих предности и раде на њима цијело друштво имаће добробит - рекла је Цакићева.

Грешке

Свјетлана Цакић каже како нису ријетки случајеви да родитељи из силне жеље да њихови малишани буду најбољи, отежавају услове за максималан развој њихових потенцијала, док са друге стране постоје и они који, нажалост, не вјерују превише у своје малишане.

- Требамо више вјеровати у дјецу, јер сигурно постоји оно у чему су добри. Не требамо их поредити са другима, него њих саме са собом, шта је дијете могло прије пола године да уради а колико и шта може сада - казала је Цакићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана