Кров над главом задржава младе

Милош Васиљевић
Кров над главом задржава младе

ФОЧА, СРБАЦ - Ријешено стамбено питање велика је олакшица за супружнике који желе да оснују породицу, али и мотив више за останак у Српској, што су схватили и надлежни у неколико локалних заједница који увелико раде на томе да изградњом зграда за младе брачне парове задрже становништво на огњиштима.

Значај оваквих пројеката град Добој препознао је још прије неколико година, а тим путем кренуле су и неке општине као што су Србац и Фоча, које су већ предузеле кораке с циљем изградње зграде за младе, гдје ће цијене бити знатно повољније од тржишних.

Локални парламент у Фочи усвојио је одлуку о изградњи вишепородичног стамбеног објекта за младе брачне парове у насељу Доње поље. Начелник Фоче Милан Вукадиновић каже за “Глас Српске” да планирају да праве зграду јер желе да млади остану и ту заснивају породице.

- У згради ће бити 55 станова. Расписани су јавни позиви за извођача радова и за пријаву младих парова и очекујемо да ће то бити веома брзо реализовано - истакао је Вукадиновић. Уз градњу ове зграде, додао је, настоје да и отварањем нових радних мјеста и другим пронаталитетним мјерама задрже становништво колико је то могуће у вријеме све чешћих одлазака, не само из локалних заједница него и земље.

И у Српцу настоје да разним мјерама зауставе младе. Начелник те општине Млађан Драгосављевић каже за “Глас” да је изградња зграде у којој ће бити 20 станова почела.

- Сада смо у фази темеља. До краја јула расписаћемо јавни позив, а већ смо усвојили правилник о бодовању, односно рангирању потенцијалних корисника по јавном позиву, јер је интересовање велико. Цијена квадрата биће много повољнија у односу на тржишну. Ова мјера је неопходна како читаве породице не би напуштале општину - рекао је Драгосављевић.

Он каже да се сви морају ухватити у коштац са проблемом одласка људи те конкретном помоћи зауставити тај тренд. Сматра да је Србац на добром путу да спријечи одлазак у веће центре, али и иностранство.

- Пројекат изградње зграде за младе је добра прича када је рјешавање те проблематике у питању, јер смо сигурни да ће они који добију стан ту и живјети. Убијеђени смо да ће дати добар ефекат и бити позитиван примјер. Када видимо на крају колико ће њих остати испод црте, ако буде велики број, ми смо заинтересовани да градимо још једну ламелу - казао је Драгосављевић.

Да је овај пројект у Добоју дао резултате, потврђује за “Глас” и први човјек тог града Борис Јеринић који каже да су се, поред тога што су успјели да задрже младе, двије породице чак вратиле из Њемачке јер су на тај начин ријешиле питање крова над главом.

- Већ 67 породица које су испуњавале услове су у својим становима, четврти позив је завршен и кључеве 19 станова треба да подијелимо, што ће бити убрзо - рекао је Јеринић истичући да су имали потешкоћа због дивљања цијена репроматеријала, због чега су мијењане и скупштинске одлуке.

Услови

Према ријечима Млађана Драгосављевића, одређена је и старосна структура брачних парова која мора бити испоштована да би могли конкурисати.

- Најмање један од супружника не смије да буде старији од 35 година, с тим да смо оставили могућност чак и старијих самохраних родитеља, односно мајки да не прелазе ту границу - рекао је Драгосављевић.

Неки од услова које морају испуњавати они који буду конкурисали у Фочи су да један од супружника није старији од 38 година, да има стално пребивалиште у тој општини, да не посједује стамбену јединицу у свом власништву и да је платежно способан да отплаћује кредит за стан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана