Кров над главом добија 16 породица у Херцеговини

Милијана Латиновић
Кров над главом добија 16 породица у Херцеговини

БАЊАЛУКА - Херцеговци чије су куће неусловне за становање мјесецима након разорног земљотреса коначно ће добити сигуран кров над главом, јер је Влада Српске одобрила 1,3 милиона марака за изградњу домова за 16 породица.

Земљотрес јачине 5,8 степени по Рихтеру затресао је на Велики петак ове године херцеговачке општине, а након тог најјачег услиједила је серија подрхтавања слабијег интензитета.

Штета у Берковићима, Љубињу и Билећи мјери се милионима марака.

Из Бироа Владе за односе с јавношћу навели су да ће у Љубињу бити изграђен колективни стамбени објекат са шест станова за смјештај шест породица, вриједности 650.000 КМ, док ће у Берковићима бити изграђено девет индивидуалних стамбених јединица, за шта је потребно 592.200 КМ.

За изградњу куће једној породици у Билећи планирано је 62.600 КМ, а сав новац биће обезбијеђен из овогодишњег буџета.

Драган Самарџић из Берковића казао је за “Глас Српске” како је добро да коначно почиње санација штете и додао како се нада да ће и зграда у којој станује ускоро доћи на ред.

- Зграда у којој станујем има пет станова. На једној страни, три стана, међу којима и мој остали су без оџака, ватру не можемо наложити, а комшијама на другој страни мало више прокишњава, тако да је санација оџака и крова прије зиме приоритет. Зидови у стану почели су отпадати. Да имам новца и да сам покретан вјерујте сам бих ово поправио. Најстарији сам дијабетичар у БиХ, 48 година сам на инсулину. Да је другачије и сам бих ја све обновио - испричао је Самарџић.

Појашњава да је зграда изграђена још педесетих, зидови су од камена, али су дрвене греде и кров оштећени.

Начелник Берковића Ненад Абрамовић рекао је да је ријеч о изградњи кућа за породице чији су објекти за рушење.

- Ти објекти нису безбједни за становање, то је пета и шеста категорија, док је рецимо према категоризацији стамбена зграда у Берковићима у трећој категорији - рекао је Абрамовић, подсјетивши да је штета од земљотреса у овој општини процијењена на 2,4 милиона марака.

Начелник Билеће Веселин Вујовић рекао је да је штета од земљотреса у тој општини 1,9 милиона марака.

- Једна породица је остала под ведрим небом. Кућа је иначе била стара а земљотрес ју је докрајчио, тако да је добро што ће добити нови дом - рекао је Вујовић.

Нагласио је како вјерује да ће Влада ускоро изнаћи довољно новца и за санацију осталих објеката који су оштећени у априлском земљотресу.

Приоритети

У локалним заједницама којима је Влада Српске одобрила новац за изградњу стамбених јединица оштећених у земљотресу изразили су наду да ће ускоро бити настављена и обнова осталих објеката.

- Лакше ћемо распоредити помоћ која је стизала у протеклом периоду и одабрати приоритете како би их што више завршили до зиме - кажу у општинама које су претрпјеле највећу штету од земљотреса. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана