Кромпир у облику срца симболише породичну љубав и слогу

Срна
Кромпир у облику срца симболише породичну љубав и слогу

СРЕБРЕНИЦА- Да се лијепо може живјети на селу од свог рада, ако у породици владају љубав, слога, разумијевање и хармонија, потврђује породица Славише и Милене Зекић из сребреничког села Ковачице.

Ова петочлана породица, родитељи троје дјеце, живе искључиво од свога рада, односно разнолике пољопривредне дјелатности на свом имању.

Недавно уз на друштвеним мрежама објавили фотографије својих пољопривредних производа међу којима су паприке и кромпир у облику срца. Кажу да и то одсликава и симболизује њихову породичну везаност и слогу.

Они су на тај начин жељели да са другим људима подијеле љубав коју његују у својој кући и због тога им, како истичу, све иде за руком.

Милена и Славиша су незапослени. Он је и инвалид са 50 одсто инвалидности. Ипак, одлучили су да се врате на село и живе од свог рада не чекајући туђу помоћ и не желећи да неког моле за запослење.

Од свог рада успијевају да обезбиједе средства за пристојан живот, школују троје дјеце и не жале се.

Зекићи нису жељели да чекају пред канцеларијама и моле за помоћ и запослење. Имају своје имање, своје руке и дјецу па су кренули да радом себи створе услове за живот.

"Било је напорно и тешко у почетку, али смо успјели. Направили смо себи мали рај у селу и ту се најљепше и наслободније осјећамо. Ту смо на своме и ником нисмо дужни, а живимо лијепо, радно и сложно", прича Милена за Срну.


НЕ ЖЕЛИМО МИЛОСТИЊУ-ЗАПОСЛЕЊЕ НИСМО МОГЛИ ЧЕКАТИ

Милена и Славиша причају да нису жељели да чекају и живе од милостиње односно хуманитарне помоћи, а изгледа за запослење није било. Нису могли чекати и окренули су се селу.

Нису су се покајали ни једног момента. Ни од кога не зависе и никоме ништа не дугују. Обрађују своју земљу и раде за себе. Нико им не одређује и не мјери норму.

Захваљујући породичној слози, разумијевању и љубави према очевини и дједовини успијевају да све радове благовремено обављају и школују дјецу - средњошколце.

Најстарији Љубиша и сестре Милица и Марија помажу родитељима при обављању свих послова.

Ове године родиле шљиве. Славиша брине о њима и дјеца му помажу.
Каже да живот на селу има своје предности и мане, али да је љепши и испуњенији и здравији него у граду иако се много више ради, али то и одржава виталност и здравље.


СВЕГА ПОМАЛО И ЊИМА ДОВОЉНО

Милена и Славиша истичу да имају свега помало и да је то њима довољно. Задовољни су, нису похлепни и мегаломани. Најважнији су им здравље и породична срећа.

Имају три краве и продају млијеко и млијечне производе. Тржиште није проблем. Сребреница није далеко и да имају много више могло би пласирати производе.

Посједују и малињак, а узгајају и купине и боровнице. Свега имају онолико колико породично могу обрадити. Све плантаже су његоване и у изузетно добром стању. Имају башту са поврћем, неколико стотина стабала шљиве и јабуке.

Засијали су велику њиву кукукрузом за исхрану стоке. Држе свиње и 30 оваца. О свему заједно, породично брину и распоређују послове према приоритетима.

"Када се десет руку сложи, нема посла који не можемо да урадимо. Славиша и ја радимо много, али и дјеца су од велике користи и све раде када нису у школи. Беру малине, купине, боровнице, шљиве, а раде и остале послове у воћњацима као што су одржавање прије и послије бербе", објашњава Милена.

За пласман производа не брину. Све што не продају у свјежем стању - прерарађују. Праве сир, кајмак, пекмез, џемове, сокове, ракију и све што произведу продају и то најчешће на кућној адреси.

"Много људи зна чиме се бавимо и да производимо здраву храну без кориштења вјештачких шубрива и било каквих препарата. Увјерили су се у квалитет наших производа и поново долазе да купе или наручују да им припремимо одређене количине неких намирница и тако да све што произведемо и продамо", истиче Милена.

Код Зекића кромпир расте у облику срца као и паприке. Милена каже да то симболизује породичну слогу и љубав и наглашава да поред свих послова на имању увијек нађу времена и за дјецу и дружење са пријатељима.

Дјеца су им примјерна. Милица и Марија, поред школских обавеза и послова на селу, учествују у многим друштвеним активностима у Сребреници.

"Љубав и слога у породици, па и у пољу и уз Божију помоћ, све се постигне", поручују Зекићи из Ковачица, у брдима неколико километара изнад Сребренице.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођено 15 беба
Рођено 15 беба
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана