Криза отказала екскурзије

Јана Кезић
Криза отказала екскурзије

БАЊАЛУКА - Иако је екскурзија у врху листе догађаја који се памте цијелог живота, бројни средњошколци у Српској остаће без успомена са матурског путовања због економске кризе и високих цијена аранжмана које премашују и 1.000 марака.

Посљедњих година на матурске екскурзије одлазило се углавном у Италију, Шпанију или Грчку, а тако је требало да буде и ове године. Међутим, талас поскупљења, који посљедњих мјесеци није заобишао ниједну област, учинио је своје па су многи ђаци одустали од путовања.

Директорица бањалучке Гимназије Вита Малешевић казала је за “Глас” да су матуранти ове школе у септембру требали ићи на Крф, гдје су имали организованих шест ноћења те богат садржај са обиласцима, међутим због високе цијене су одустали.

- Када смо расписали конкурс само се једна агенција пријавила и испуњавали су све услове, али екскурзија је била 1.059  марака - рекла је Малешевићева.

Тај новац је, како каже, требало да се скупи у кратком року, од чега се дио морао дати одмах, а сав остатак пред сам полазак.

- Требало је да се иде 24. септембра, али дјеца су одустала. То им је било веома скупо, а агенција није имала разумијевања да се плаћа на рате - казала је Малешевићева.

Истакла је да у правилнику стоји да се за екскурзију мора пријавити 50 одсто ђака, да би се она уопште могла одржати.

- Од 279 ученика код нас се пријавило њих 93, што је око 33 одсто ученика и по закону нисмо могли одржати екскурзију и одустали смо - рекла је Малешевићева, додајући да је на ту одлуку утицало вјероватно и то што су многи били на одморима, гдје су се истрошили па је тешко сада опет одвојити толики новац. Неки родитељи су, како прича, тражили да се затражи нова понуда, међутим у том случају би се сва процедура морала поново одрадити, па екскурзија не би могла бити одржана прије децембра.

На екскурзију неће ни матуранти бањалучке Електротехничке школе “Никола Тесла”. Директорица ове школе Ирина Чавић рекла је за “Глас” да је првобитно владало велико интересовање ученика и родитеља за организовање матурске екскурзије.

- У августу смо имали велики број позива од родитеља и дјеловало је да су веома заинтересовани за екскурзију. Међутим, остало је кратко вријеме за комплетну организацију и процедуре. Уз то све, било је љето и родитељи су имали велике трошкове за припрему ученика за нову школску годину, па су на крају одустали јер им је било скупо - казала је Чавићева.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије и директор Грађевинске школе Љубан Бајић рекао је за “Глас Српске” да су цијене одређених понуда биле високе па су неке школе потпуно одустале од ђачких екскурзија, док су други своја путовања реализовали.

Објаснио је да су цијене аранжмана скочиле због повећања цијена самог превоза, али и смјештаја.

- Наша школа и ученици Гимназије из Мркоњић Града су отишли у Грчку. Цијена је била приступачна, није било драстичног поскупљења у односу на године прије короне - рекао је Бајић.

Разлози

Предсједник Актива директора средњих школа на подручју Бијељине Душко Ђурић каже да одзив ученика за екскурзију није велики, као што је био претходних година.

- Цијене аранжмана јесу порасле из објективних разлога, јер су скочиле и цијене горива. Међутим, мислим да то није суштински разлог зашто дјеца не иду, можда је период пандемије и прекид у континуираном одласку на матурске екскурзије учинио своје - сматра Ђурић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана