Kривичнe пријавe због продаје свиња са подручја под афричком кугом

Данијела Бајић
Kривичнe пријавe због продаје свиња са подручја под афричком кугом

БАЊАЛУКА - Републичка ветеринарска инспекција поднијела је шест кривичних пријава против трговаца и фармера који су продавали свиње из зараженог и угроженог подручја без одговарајуће ветеринарске документације, а узгајивачи кажу да појединци због ситне зараде угрожавају пољопривреднике који се придржавају мјера о сузбијању афричке куге.

Како су објаснили у Инспекторату РС, свиње, које су прометоване са подручја Семберије на територију Источног Сарајева, Милића, Фоче и херцеговачких општина, нису посједовале идентификационе ушне маркице, увјерење о здравственом стању животиња издато од ветеринарске организације која је спровела програм мјера као ни потврду о промету.

- Имајући у виду епидемиолошку ситуацију у вези са афричком кугом, која је проузроковала еутаназију и нешкодљиво уништавање неколико десетина хиљада свиња и огромне економске губитке, неодговорним понашањем појединаца повећан је ризик од даљег ширења болести - казали су у Инспекторату.

Правовременим дјеловањем заустављено је, истакли су у Инспекторату, даље ширење болести и ситуација је под континуираним надзором надлежних служби, али је потребно и даље апеловати на одговорност појединаца.

- Афричка куга се не може излијечити и болест се може сузбити само еутаназијом животиња. Скрећемо пажњу фармерима да не продају и не купују свиње без неопходне ветеринарске документације - казали су у Инспекторату, указавши појединцима који помишљају да на овај начин набављају свиње, да треба да имају у виду да ће у случају појаве болести сами сносити све трошкове лабораторијских анализа које нису мали, а које је до сада у редовном поступку плаћало ресорно министарство.

У случају настале штете због оболијевања и еутаназије свиња, нагласили су у Инспекторату, они неће моћи остварити ни помоћ од државе.

- Ниједан пољопривредни произвођач који не буде уредан у смислу маркирања, обиљежавања животиња и увјерења о здравственом стању неће имати право на накнаду штете - рекли су у Инспекторату чији инспектори, заједно са полицијом, настављају са појачаним контролама промета свиња и у наредном периоду.

Предсједник Удружења узгајивача свиња РС Мишо Маљчић каже за “Глас” да  подржавају надлежне органе, јер су ресорно министарство и Влада РС све вријеме били уз фармере и обезбиједили им новац за накнаду штете која је настала због афричке куге.

- Због тога сви неодговорни фармери и трговци треба да буду санкционисани, а има их доста. Такође, треба пооштрити контроле  свечаних салона, ресторана и печењара, јер многе не раде анализу закланих животиња - казао је Маљчић.

Додао је да је Влада Српске, како би што више помогла фармерима, донијела одлуку да се преглед и анализа животиња ради бесплатно, али појединцима је и то било тешко. 

- То су такви људи који би због ситног ћара нарушили економски интерес пољопривредника који живе од узгоја свиња. Такви људи су за максималну осуду - рекао је Маљчић.

Власник фирме “Зелен гај” из Ламинаца код Градишке, која се између осталог бави и узгојем свиња, Ранко Сарајлић казао је да су контроле на самом почетку појаве афричке куге биле жустрије, не би ни дошло до уништавања чак 50.000 свиња у Српској.

- Ситуација је тренутно мирна. Шта ће бити у наредном периоду, нико не може да зна - казао је Сарајлић.

Цијене

Мишо Маљчић је казао да цијена свиња расте из дана у дан, те је за очекивати да у децембру килограм живе ваге прасади на фармама буде најмање 12 марака.

- Због мале понуде, а велике потражње прасади и свиња, купци ових дана масовно нуде вишу цијену него што јесте само да више не иду од фарме до фарме и не траже - казао је Маљчић и додао да се цијена товљеника приближила на 6,5 марака по килограму живе ваге, док је за прасади потребно издвојити у просјеку 7,5 КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана