Кренула прва композиција угља за Србију

Срна
Foto: Срна

ДОБОЈ- Компанија "Жељезнице Републике Српске" /ЖРС/ отпремила је јутрос прву композицију угља из Српске за Србију, из Приједора до Добоја, преко Зворника, за Свилајнац.

У композицији од 16 теретних кола отпремљено је првих 800 тона угља за потребе "Електропривреде Србије", од укупно уговорених 256.000 тона на годишњем нивоу, речено је Срни из ЖРС-а.

Вршилац дужности генералног директора ЖРС-а Жељко Радић задовољан је с обзиром на то да нови превози у теретном саобраћају захтијевају и реализацију планова за обнову инфраструктуре, као и улагања у вучне и вучене капацитете.

"Интензивно са ресорним министарством и Владом Републике Српске радимо и на проналаску адекватних и прихватљивих модела финансирања будуће модернизације жељезнице", рекао је Радић.

Према његовим ријечима, повећање прихода ЖРС-а у првих пет мјесеци остварено је управо из основне дјелатности предузећа за око 22 одсто.

"За првих пет мјесеци остварили смо приходе од превоза роба у износу од 14.448.569 КМ, који су у односу на исти период прошле године већи за 2.606.009 КМ", навео је Радић.

Он очекује да новим уговореним превозима резултати на крају године буду знатно повећани, те допринесу унапређењу жељезнице у свим сегментима.

Радић је најавио да постоје опције које се тренутно разматају и о превозу угља за Словенију у количинама од 300.000 до 500.000 тона.

"Подсјећамо да је ЖРС, током првих пет мјесеци 2022. године, превезао укупно 1.834.722 тоне робе, што је за 10,09 одсто више у односу на остварени обим превоза у истом периоду прошле године", навео је Радић.

Нови превози угља, након неколико година паузе, спадају у високо приоритетне остварене циљеве за ЖРС у оквиру настојања и доприноса за проширивање и развој регионалне сарадње са намјером активног учешћа у стабилизацији енергетске ситуације у региону и наставку неометаног и континуираног рада електрана у окружењу.

ЖРС је 2. јуна договорио и дефинисао испоруку и превоз 256.000 тона угља на годишњем нивоу са "Електропривредом Србије".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана