Креирањем дидактичких материјала васпитачи показују велики потенцијал

Срна
Креирањем дидактичких материјала васпитачи показују велики потенцијал

БАЊАЛУКА - Васпитачи и радници у предшколском образовању и васпитању у Републици Српској показали су велики потенцијал у осмишљавању и креирању дидактичких материјала и играчака за рано учење и тај потенцијал треба његовати, рекла је помоћник министра просвјете и културе Наташа Цвијановић.

Цвијановићева је рекла да је ресорно министарство препознало тај потенцијал и да константно ради на унапређењу ове области.

"Избор најбољих дидактичких материјала и играчака, који реализујемо већ 10 година, један је од начина да тај потенцијал истакнемо, те дамо подршку нашим радницима да сами креирају и стварају своју образовно васпитну праксу", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је прије почетка уручења признања ауторима најбољих дидактичких материјала и играчака истакла да је значајно и то што васпитачи сами препознају који је квалитет играчке, која треба да задовољи све стандарде.

Цвијановићева је навела да је ове године награђено осам од укупно 38 дидактичких материјала и играчака за рано учење, који су пристигли на позив Министарства.

Васпитачи Оливера Јањић и Слободанка Копрена из вртића "Невен" у Бањалуци освојиле су прву награду за документарни филм "Заједно смо јачи" о значају инклузије у предшколским установама да би се дјеци са потешкоћама у развоју омогућио што квалитетнији боравак у вртићима.

"Филм говори о позитивном примјеру праксе, односно о томе како је текао процес прилагођавања дјевојчице са потешкоћама у развоју на боравак у вртићу, као и како дјецу на тако малом узрасту учимо различитостима", рекла је Јањићева.

Прву награду у категорији сет играчака и средстава за вишеструке намјене освојила је Светлана Бокун из вртића "Наша радост" у Требињу за играчку "Гусјеница училица - емоцију покажи ти".

Бокунова је навела да је ријеч о дидактичкој играчки чији је аспект на социјално - емоционалном развоју дјеце.

"Истраживања су нам показала да дјеца нису на узрасту емоционалног развоја која би требало да буду у складу са својим узрастом, а ова играчка омогућава да се дјеца међусобно играју, али и да родитељ буде емоционални тренер свом дјетету, односно да кроз задатке провјери на којем емоционалном нивоу се налази његово дијете", рекла је Бокунова.

Она је додала и да у складу са тим родитељи могу да побољшају социјално емоционални развој дјетета, што најбоље могу постићи игром и комуникацијом, а мањим кориштењем различитих медија.

Министарство просвјете и културе Српске је 26. априла објавило позив за достављање најбољих дидактичких материјала и играчака за рано учење на који су се, осим васпитача из предшколских установа и установа које реализују програм за предшколце, могли пријавити и студенти - будући васпитачи, васпитачи који нису у радном односу, као и васпитачи у пензији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана