Одлука о укидању такси авио-компанијама за путнике из БиХ на ревизији након пола године

Анита Јанковић Речевић
Одлука о укидању такси авио-компанијама за путнике из БиХ на ревизији након пола године

БАЊАЛУКА - Одлука да авио-компаније идуће године не исплаћују таксу за одлазеће путнике из БиХ биће подвргнута ревизији након шестомјесечне примјене, јер ће укидањем тог намета Дирекција за цивилно ваздухопловство БиХ (БХДЦА) у 2024. остати без прихода тешког око 3,3 милиона марака.

У нацрту документа под називом Одлука о допуни одлуке о висини накнаде коју плаћа оператер ваздухоплова по превезеном путнику и тони превезене робе у одласку са аеродрома у БиХ наведено је да се од 1. јануара до 31. децембра 2024. године укида поменути намет.

У документу који је објављен на сајту “еКонсултације” наведено је да су међународни аеродроми из Мостара, Бањалуке и Тузле као разлоге за укидање накнаде навели да нискобуџетне авио-компаније које углавном обављају превоз са ових аеродрома имају примједбу на утврђене таксе те да уколико се накнаде буду и даље наплаћивале неће моћи обављати операције са аеродрома, што за посљедицу има смањење, односно губитак путника.

Измјена прописа донесена је с циљем повећања летова и озбиљнијег развоја авио-саобраћаја у земљи и резултат је низа састанка одржаних посљедњих неколико мјесеци између представника међународних аеродрома, Министарства комуникација и транспорта БиХ, БХДЦА и чланова Комисије за саобраћај и комуникације Представничког дома Парламента БиХ.

С друге стране у БХДЦА сматрају да висина такси није разлог смањења, односно обустављања превоза од стране авио-компанија, него да аеродроми не испуњавају техничке услове према важећим прописима.

- Према броју одлазећих путника у 2022. години, а на основу којег су рађене прогнозе за 2023. и 2024. годину, процијењени приходи од накнада по одлазећем путнику за 2024. годину износе око 3,3 милиона КМ - стоји у документу у којем је наведено да накнаде по одлазећем путнику са аеродрома у БиХ представљају значајан извор финансирања рада БХДЦА.

Додају да ће привремено укидање таксе резултовати ненадокнадивим губитком прихода за ту институцију.

У документу је наведено да ће поменута одлука бити преиспитана након шест мјесеци примјене, када су БХДЦА и оператери аеродрома дужни да доставе извјештаје о ефектима примјене измијењене одлуке.

У БХЦДА су навели за “Глас” да ће се средствима којих су се одрекли у 2024. години на одређен начин субвенционисати аеродромски оператори, али и авио-компаније које обављају превоз путника из БиХ.

- Покренули смо процедуру промјене статуса саме институције, што је један од захтјева ЕАСА, а за чију промјену ће недостајућа средства, као битан дио финансирања, бити неопходна да би обављали своје надлежности. У сарадњи са Министарством финансија и трезора БиХ радићемо на проналажењу модела и начина за надокнаду средстава којих се привремено одричемо - рекли су у БХДЦА.

Конкуренција

Током преговора о мораторијуму на административне таксе руководства међународних аеродрома у БиХ истицали су да су се конкуренти у региону наметнули повољнијим условима, због чега су нискобуџетне авио-компаније почеле да измјештају своје капацитете из БиХ.

Вршилац дужности директора “Аеродрома Републике Српске” Наталија Тривић раније је рекла да треба тежити повећању броја путника и да су административне баријере, из угла авио-компанија, један од разлога за смањен број авио-линија из БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана