Креће трка за индексе јавних универзитета у Српској: Студиј медицине на енглеском и у Бањалуци

Анита Јанковић Речевић
Креће трка за индексе јавних универзитета у Српској: Студиј медицине на енглеском и у Бањалуци

БАЊАЛУКА - Трка за индексе у Српској креће за десетак дана, а Медицински факултет у Бањалуци, на којем се традиционално тражи мјесто више, од октобра први пут уводи студиј медицине на енглеском језику како би и страним бруцошима омогућили стицање знања за најхуманији животни позив.

Конкурс за упис студената у прву годину првог, другог и трећег циклуса студија у академској години на јавним високошколским установама у Српској објављен је данас у “Гласу Српске”, а будуће бруцоше чека 4.418 индекса. Универзитет у Бањалуци на први циклус студија планира да упише 2.500 студената, од чега на буџет 1.967 студената, док се њих 377 могу уписати на самофинансирање. Такође, у плану је да се упише 87 страних држављана и 69 ванредних студената првог циклуса.

Највише мјеста, када је у питању Универзитет у Бањалуци, нуди Медицински факултет и то 395, а декан те високошколске установе Ранко Шкрбић очекује да ће већина квота бити попуњена у првом уписном року.

- Највећи број свршених средњошколаца традиционално жели да настави школовање на нашем факултету и устаљена је пракса да су то ђаци са највишим просјеком оцјена. И ове године очекујемо навалу и попуну мјеста у првом уписном року бар када су у питању студијски програми медицине, фармације и денталне медицине - рекао је Шкрбић. Он је истакао да од ове академске године уводе студијски програм медицина на енглеском језику за стране студенте, те да и ту очекују знатан број кандидата.

- На тај корак смо се одлучили јер имамо велико интересовање младих из Индије, Турске, Марока, Италије. Припреме су већ готове, имамо комплетан кадар за спровођење наставе на енглеском језику и план је за ову годину да упишемо до 100 страних студената - казао је Шкрбић и додао да су се на тај корак одлучили подстакнути добрим искуствима Медицинског факултета у Фочи, који је студиј на енглеском увео прије двије године. 

Тржиште рада већ дужи низ година вапи за стручњацима ИТ сектора, због чега је веома популаран индекс Електротехничког факултета у Бањалуци, на којем мјеста има за 226 бруцоша, једнако као и 2021/2022. године.

- Очекујемо да и овог љета испунимо квоте. Смјер за рачунарство и информатику је најпопуларнији и мјеста ћемо попунити највјероватније у првом року, док би на друга два смјера требало да буде мјеста и у августу - рекао је декан Електротехничког факултета у Бањалуци Зоран Ђурић.

Додао је да су потребе тржишта рада за инжењерима много веће од могућности факултета за образовање тих профила. 

- Факултет је ограничен и просторно и кадровски, тако да упркос великом интересовању и потребама привреде нисмо повећавали квоте. Велики проблем имамо са задржавањем младих, паметних и амбициозних на факултету јер су плате у приватном сектору, за ниво знања које ти млади људи посједују, далеко веће од академских - казао је Ђурић.

Универзитет у Источном Сарајеву планира да упише 1.693 бруцоша, од чега на буџет 1.231 студента. Највише мјеста је на Филозофском факултету у Палама и то 369, те на Медицинском факултету у Фочи, који планира да упише 250 свршених средњошколаца на пет студијских програма.

- Надамо се да ћемо као и сваке године попунити квоте у првом року и тражити проширење листе. План је да упишемо 50 страних студената који наставу прате на енглеском језику, то ће бити трећа генерација. Према најавама, владаће велико интересовање и то су углавном млади из Индије, Бангладеша, Непала, Италије - рекао је декан Медицинског факултета у Фочи Дејан Бокоњић

Пријемни испит

Пријем докумената на високошколским установама на оба јавна универзитета трајаће од 20. до 24. јуна, а пријемни испит будући бруцоши полагаће 27. и 28. јуна. Свршени средњошколци ће 29. јуна знати да ли су успјели да се домогну жељеног индекса, док је упис примљених кандидата од 4. до 8. јула.      

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана