Кратери из Другог свјетског рата откривени у Винковцима

Танјуг
Кратери из Другог свјетског рата откривени у Винковцима

ВИНКОВЦИ - Током археолошких истраживања на локацији новог трговачког центра у Винковцима, археолози Градског музеја су, поред римских и праисторијских налаза, уочили у тлу мрље, ширине 15 метара, за које се претпоставља да су кратери од бомбардовања тог града 1944. године.

"Након истраживања и разговора с бившим власницима земљишта потврдили смо да се заправо ради о кратерима који су настали највјероватније током посљедњег савезничког бомбардовања Винковца које се догодило 17. октобра 1944. године, пре тачно 78 година", навели су из винковачког Градског музеја а пренео је Index.hr.

Током тог бомбардовања, 60 савезничких авиона нанијело је, како се наводи, и највећу штету, јер је уништено више од 400 вагона и 15 локомотива, саобраћај на прузи Загреб-Београд био је прекинут десет дана, уништена станица је обновљена тек након завршетка рата, а погинуло је 87 и рањено 131 грађанин Винковаца.

"Како су се на колосецима у том тренутку налазили возови који су превозили гориво и муницију, као и санитетски возови с рањеним немачким војницима, претпоставља се да је погинуло и рањено више хиљада особа. С обзиром на могуће смерове доласка авиона, нешто је већа вероватноћа да се овде ради о завршетку бомбардовања, односно о последњим бомбама које су авиони избацили пре повратка у базу", навели су из Градског музеја у Винковцима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана