Крајишник: Заштитом стандарда и повећањем плата против инфлације

Срна
Foto: Принтскрин

БАЊАЛУКА- Предсједник Фискалног савјета Републике Српске Миленко Крајишник изјавио је да су заштита стандарда и повећање плата добар метод борбе против инфлације.

"У условима увезене инфлације, која је инфлација трошкова, повећањем плата биће сачувана куповна моћ и стандар и довешће до једне нове равнотеже уколико се ситуација на глобалном нивоу смири", рекао је Крајишник.

Он је истакао да је званична стопа инфлације прешла 10 одсто, што за наше просторе, гдје се она појављује повремено, није тако страшно.

Крајишник је навео да проблем прави стварна инфлација, која се огледа у расту цијена у потрошачкој корпи и која је знатно виша.

"Инфлација је код нас највећим дијелом увезена", рекао је Крајишник за РТРС и додаје да инфлаторни притисак на глобалном нивоу није од јуче.

Он је навео да су санкције према Русији, једној великој економији, подигле цијене енергената, док је пандемија вируса корона довела до потешкоћа у снабдијевању због чега су расле цијене.

Крајишник каже да ће најављено повећање плата и пензија, увођење нулте стопе ПДВ-а на основне животне намирнице и привремено укидање акциза на гориво направити нови притисак на буџет и да се мора направити нова буџетска шема.

"Неке друге ствари ће морати да сачекају, односно да буду изван приоритета потрошње", рекао је Крајишник и додао да нема разлога да не вјерује да ће буџет бити стабилан.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана